Ieder verhaal is de moeite waard - Kunst Kameraad(je)

14 april 2020

Ontmoeting op afstand
Het genieten komt uit zijn poriën”, schrijft Peter van Duppen (Reinier van Arkel) naar beeldend kunstenaar Carola Mokveld.
Carola is via Peter en Plaza Cultura gekoppeld aan een persoon, die door de coronacrisis momenteel niet meer naar de dagbesteding op Reinier van Arkel kan komen. Zomaar uit je dagelijkse activiteit gedwongen worden, valt niet mee. Carola heeft telefonisch contact met hem en voert gesprekken over dingen die hem bezig houden. Met de dagen die verstrijken en regelmatig een belletje met elkaar, werkt Carola voorzichtig aan een persoonlijk tweeluikje voor haar KunstKameraad. Zo nu en dan delen ze beide hun ervaringen met verbinder Peter.

Project Kunst Kameraad(je)
Binnen het project Kunst Kameraad(je) willen we mensen in een kwetsbare situatie, of mensen die een persoonlijk steuntje in de rug kunnen gebruiken, in verbinding brengen met een kunstenaar.
Een paar weken geleden is het project in de gemeente Vught gestart en zijn lokale kunstenaars benaderd met de vraag of ze deel willen nemen. De reacties waren hartverwarmend. Meer dan twaalf professionele kunstenaars (beeldend, dans) hebben zich gemeld en schreven mooie motivaties om mee te doen:

Samen voelen: Je bent niet alleen.

Dit gaat over mensen, mensen met een verhaal…

In deze verwarrende tijd is kunst juist zo belangrijk.

Op zoek naar menselijke overeenkomsten en menselijke verschillen.

We zijn allemaal beperkt, maar worden toch verbonden.

Kunst kan troosten en hoop bieden, een vergezicht of reminder zijn.


Via verschillende zorg- en welzijnsorganisaties proberen we mensen of gezinnen te vinden, die een klein en kunstzinnig gebaar gegund wordt. Inmiddels zijn er een aantal Kunst Kameraad koppels gevormd en worden nieuwe matches gemaakt. Daarbij kijken we met aandacht naar persoonlijkheid en interesses van de Kunst Kameraden.

Om het maken van het werk te ondersteunen is voor de kunstenaars een kleine vergoeding beschikbaar vanuit het activiteitenbudget van Plaza Cultura. Er is nog ruimte om nieuwe koppels te vormen en matches te maken, dus we blijven in nauw contact met onze contactpersonen om te onderzoeken wie een kunstzinnig gebaar kan gebruiken en waarderen.

“Elk mens telt en hoort te gelden, en ieder verhaal is de moeite waard!”, aldus een van de Kunst Kameraden.

Ik gun iemand....
Ken je iemand, die je een kunstzinnig kameraadschap gunt, omdat hij/zij het nu kan gebruiken?
Of wil je meer informatie over dit project?
Neem contact op met Heleen (heleen@plazacultura.nl)  of Dian (dian@plazacultura.nl)

Foto's: Work-in-progress door Carola Mokveld naar aanleiding van haar ontmoetingen met haar Kunst Kameraden.