Literatuureducatie spannend? Zeker! #scholingliteratuureducatie

9 juli 2020

Voor het schooljaar 2020-2021 hebben we een scholing/deskundigheidsbevordering literatuureducatie samengesteld voor alle leerkrachten in het primair onderwijs. We denken een hele mooie mix gemaakt te hebben deskundigen die gepokt en gemazeld zijn binnen literatuureducatie en die bij jou een bijdrage gaan leveren aan: verbeeldingskracht, de techniek van het dichten, verhalend filosoferen, literatuur onderzoeken, nieuwsgierig, link met thematisch onderwijs, leesbevordering en taalonderwijs en vooral héél veel plezier! Na deze vier bijeenkomsten die ook afzonderlijk van elkaar geboekt kunnen worden kun jij direct met jouw groep leerlingen aan de slag en zul je merken dat literatuureducatie zó veelzijdig is dat deze altijd is in te passen

Vol trots willen we dan ook melden dat Annette Janssen specialist lezen en literatuur bij Bibliotheek Vught, Sint-Michielsgestel en Haaren haar bijdrage gaat leveren als ook Kinderboekenschrijver Erik van Os en Beeldend en theaterkunstenaar Judith Abels.

Data:

  • Dinsdag 22 september 2020, Annette Janssen Bibliotheek Vught, St. Michielsgestel en Haaren. 
  • Donderdag 12 november 2020, Kinderboekenschrijver Erik van Os
  • Dinsdag 2 februari 2021, Beeldend- en theaterkunstenaar Judith Abels
  • Dinsdag 2 maart 2021, Beeldend en theater kunstenaar Judith Abels

Tijdstip:

De inloop van alle bijeenkomsten is om 15.15 uur, start om 15.30 tot 17.00 uur

Locatie:

De locaties worden t.z.t. vastgesteld maar zullen in het werkgebied van Plaza Cultura plaatsvinden.

Kosten:

€ 25,- per deelnemer per datum. Tip: deze scholing valt onder deskundigheidsbevordering leerkrachten en kan betaald worden uit het CMK budget van de school. Overleg over de mogelijkheden met je eigen directeur en ICC'er. 

Inschrijven:

Inschrijven  voor alle bijeenomsten kan per direct via Dian Langenhuijzen: dian@plazacultura.nl. Voor de workshop met Annette Janssen en Erik van Os uiterlijk vrijdag 11 september. Voor de scholingen van Judith Abels uiterlijk 30 oktober.

 

Toelichting op de inhoud:

‘Verboden in een deuk te liggen’ door Kinderboekernschrijver Erik van Os 
Kinderboekenschrijver Erik van Os zal enthousiast vertellen en laten zien hoe je op een sprankelende manier poëzie in de klas brengt. Hij leest daarbij voor uit eigen dichtbundels, rijmende prentenboeken en PLINT uitgaven. Voor de onderbouwleraren laat Erik zien hoe je speels versjes aan kunt bieden; voor de bovenbouw komen tips aan bod hoe je met simpele en korte schrijfoefeningen, kinderen verder kunt laten komen dan ‘Het was zo leuk, ik lag in een deuk.’ Geen ingewikkelde theorieën; alle suggesties zijn morgen te gebruiken in de klas.
Tussendoor speelt Erik liedjes op zijn ukelele. Verzoek: neem twee gedichten mee: je lievelingsgedicht en een gedicht waar je totaal niks mee kunt.

Auteursinformatie
Ex-kleuterleider Erik van Os schrijft samen met zijn vrouw Elle van Lieshout, boeken voor jonge kinderen en beginnende lezers, (Sesamstraat-)liedjes, versjes en gedichten voor oudere kinderen en volwassenen. Zij werken mee aan leesmethoden, zoals Veilig Leren Lezen, Schatkist en Kleuterplein en ook door hun vele AVI boeken is hun werk in veel klaslokalen te vinden. Hun prentenboeken worden wereldwijd uitgegeven. In 2019 debuteerde Erik als dichter voor volwassenen met zijn bundel Had ik maar leuke kinderen.

 

'Uit de boekenkist van Hugo de Groot' door Annette Janssen, bibliotheek Vught, St. Michielsgestel en Haaren

In de boekenkist waarmee Hugo lang geleden ontsnapte, treffen we boeken aan die ons, als volwassenen, nodig hebben om tot leven te komen. Het gaat natuurlijk om prachtige, nieuwe, literaire titels. Maar in aanloop naar de Kinderboekenweek met als thema: ‘En toen?’, ook om de verborgen pareltjes, de boeken die onze hulp nodig hebben om vuurtjes bij kinderen aan te wakkeren. We stoffen ze samen af en geven ze vanmiddag weer wat lucht en ruimte. Met praktische werkvormen en door zelf aan de slag te gaan laten we je ervaren hoe literatuureducatie eruit kan zien én daarmee ook kinderen weer kan motiveren om zelf weer enthousiast in hun eigen boek te duiken.

 

Beeldend- en theaterkunstenaar Judith Abels
Informatie volgt.