Nieuwe initiatieven buitenschoolse cultuureducatie Vught

27 september 2018

Kansen voor nieuwe verbindingen tussen organisaties, kunstzinnige initiatieven voor en door de jeugd en kruisbestuivingen tussen cultuuractiviteiten in het onderwijs en de vrije tijd.

Plaza Cultura heeft per april de rol van coördinator buitenschoolse cultuureducatie in Vught gekregen. We speuren naar innovatieve projecten, waarbij vanuit de vraag van de Vughtse jeugd (4-18 jaar), kunst- en cultuuractiviteiten worden ontwikkeld. Daarbij juichen we samenwerking tussen diverse organisaties toe en benadrukken we de waarde van ontmoetingen in en met kunst en cultuur in de eigen leefomgeving.

Een paar trajecten hebben afgelopen maanden plaats gevonden of zijn nog op weg:

Zomerschool voor jongeren
In de zomervakantie konden jongeren tussen de 10-17 jaar deelnemen aan de Zomerschool “Summerschool It’s Fun”, georganiseerd door jongerenwerk Welzijn Vught. In afstemming met enkele jongeren én Plaza Cultura zijn allerlei (vaak Vughtse) organisaties, vrijwilligers en professionals ingezet om workshops voor en met de jongeren te verzorgen. Van 3D printen, tot fotografie, tot Engelse les, Songwriting en musical. Meer dan 100 jongeren hebben aan de diverse activiteiten deelgenomen.

In samenwerking met Welzijn Vught en de jongeren zullen we onderzoeken op welke manier er verdere activiteiten door het jaar heen gerealiseerd kunnen worden, aansluitend bij de interesses van deze jongeren. Het 3D printen en Virtual Reality trokken specifiek veel aandacht tijdens de Zomerschool; dus…. dat smaakt naar meer!

PietertjesPad in Vught
Een mooie kruisbestuiving is ontstaan tussen De Petrus, basisschool De Springplank, Erfgoed Brabant en Plaza Cultura.
De Petrus had de wens om een route voor kinderen te ontwikkelen, langs unieke plekken, cultureel erfgoed en gebouwen in en om De Petrus. Juf en ICC’er Vera is samen met Plaza Cultura en Erfgoed Brabant bij De Petrus aangeschoven. Hoe tof is het, om de route te ontwikkelen in samenwerking met kinderen zélf!?! Voor de kinderen én samenwerkingspartners een groot leerproces, met als resultaat een route die voor alle Vughtse kinderen te bewandelen is.

Leidraad en trigger is het leistenen mannetje Pietertje, dat is gevonden bij de renovatie van De Petrus. Hij bevindt zich nog steeds boven de gewelven in DePetrus.  ’s Nachts komt hij tot leven en maakt de gekste avonturen mee.

Momenteel is er een bijzonder proces gaande, waarbij leerlingen van groep 7 als co-creators onderzoek doen, ideeën bedenken, vragen stellen en mee vorm geven aan het ontwerpproces en het maken van een unieke route door Vught; Het PietertjesPad.

Na een introductie van het verhaal van Pietertje en een brainstorm over hoe Pietertje naar beneden te krijgen is, hebben leerlingen op zaterdag 8 september DePetrus bezocht en met zang en dans Pietertje naar beneden geholpen.
De leerlingen zijn vervolgens met de leerkrachten en fotograaf Hjalmar van den Akker (BIK Collectief) op pad geweest met fotocamera’s en hebben vastgelegd wat zij uniek vinden op de route door Vught en wat zij graag aan Pietertje zouden willen laten zien.
Komende weken zullen de leerlingen in samenwerking met ‘experts’ van o.a. Erfgoed Brabant, Het Vughts Museum en Plaza Cultura op pad gaan om de route verder te ontdekken. Door een proces van waarnemen, herkennen, verklaren en waarderen gaan de kinderen met elkaar en de experts in gesprek over de gebouwen en bijzondere plekken op de route.

Waar wandelen we heen? …..Wat gaan we doen?.....Wat willen we weten? …..

Wordt vervolgd…

1e editie Vught Ontmoet Nieuw Talent
Zaterdag 8 september heeft in Vught, in en om Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg, Vught Ontmoet Nieuw Talent plaats gevonden. Een festival waarbij jongeren aan het stuur stonden en aan de slag zijn gegaan met diverse uitdagingen op het gebied van talent, werk, kunst en cultuur in Vught. Jongeren hebben vanaf het voorjaar samen gewerkt om zelf het festival te organiseren.

Één van de onderdelen was de Cultuur Safari; samen op pad en ontdekken welke cultuurparels er in Vught zijn. Met als vervolg een ontwerpsessie, de Cultuur Challenge, waarin de jongeren hebben nagedacht over activiteiten die ze zelf graag op het festival en in de toekomst in Vught zouden willen zien.

Tijdens het festival werkten jongeren samen met kinderen en sociaal ondernemer Maaike Dijkmans aan een kunstwerk dat mede was samengesteld met kunstenares Patrice Vermeer. Het werk zal een plek krijgen in de Elzenburg. Daarnaast werden er in de sporthal danslessen gegeven met tot slot een uitbraak en flashmob op het plein. Op datzelfde plein waren allerlei sportverenigingen en Vughtse ondernemers aanwezig en werden activiteiten, ontmoetingen en kennisdeling met jongeren mogelijk gemaakt. In de avond, genaamd Elzenpop, beleefden 600 jongeren het slot van het festival met optredens van lokaal Vughts talent, maar ook diverse Nederlandse artiesten.

Een van de belangrijkste resultaten van de Challenge is het nieuw opgerichte Vughts Gilde, “Young Nobles”, waarbij de jongeren de meesters zijn en de ‘ouderen’ de gezel. De jongeren gaan naast het festival het jaar door rond activiteiten en evenementen organiseren met jongeren en kinderen op het gebied van cultuur en historie.

Meer informatie over Vught Ontmoet Nieuw Talent: www.vughtontmoetnieuwtalent.nl
Ziet u ook ruimte om aan te haken, mail dan met vughtontmoetnieuwtalent@outlook.com


Ik vond het heel mooi om zoveel jongeren uit Vught bij elkaar te zien!” (Amy)
Een energierijke beweging vol verrassingen en waar Vught naast een tof festival van kan blijven oogsten.” (initiatiefnemer Xander Beks)
Het was een boeiende reis: cultuur, jongeren en een festival, met succes bijeengebracht!” (mede-initiatiefnemer Rob Jansen)

Plaza Cultura volgt de ontwikkelingen en trekt op als partner en verbinder op het gebied van kunst- en cultuureducatie. Nieuwe initiatieven op het gebied van buitenschoolse cultuureducatie voor de jeugd vanuit deze jongeren zelf. De oprichting van de “Young Nobles” is een verrassende start!