OMG 'Boven water': film + documentaire + lesbrief

7 mei 2019

‘Boven Water’ is een lespakket dat de film “De Ondergrondse vergeet niet” van de Stichting Regio Filmproducties als uitgangspunt heeft.

In deze film komt jaren na de oorlog iets boven water waardoor de oorlog plotseling weer actueel is en laat zien dat er nog steeds sporen van de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. De film speelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna, onder meer in Berlicum, Den Dungen en Heeswijk-Dinther. Het vertelt het verhaal van een corrupte politiecommissaris die verzetsmensen op laat pakken. Vrienden van de slachtoffers zinnen op wraak en zoeken bewijs om de man te berechten.

Inhoud van het lespakket

  • Dvd met de film “De ondergrondse vergeet niet” (45 minuten). 
  • DVD met de begeleidende documentaire “De Schakel”, met 9 verhalen met telkens een uitnodigende vraag aan de klas (ook over keuzes maken). Met verhalen uit o.a. Veghel, Eerde, Berlicum, Heeswijk-Dinther (de filmpjes samen duren 30 minuten) .
  • PowerPoint presentatie “Boven Water” suggesties, tips en opdrachten
  • Bestanden, die bij een aantal onderdelen in de PowerPoint gebruikt kunnen worden.

De lesbrief – bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en middelbare schoolgroepen - wordt gepresenteerd in de vorm van een PowerPoint. Daarin worden leerlingen uitgedaagd om, ook na 75 jaar, nog aanwezige zichtbare en onzichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog  ‘boven water’ te krijgen. Uitgaand van de eigen omgeving kan de verkregen informatie in kaart worden gebracht en nodigt die de leerlingen ook uit om zich daar hun mening over te vormen. De lesbrief kan alleen of samen met een klasgenoot verwerkt worden. Op school maar ook daarbuiten in de vorm van thuisopdrachten. 

Het lespakket gaat niet alleen uit van informatie in schoolboeken, maar het is ook een spoortocht naar informatie op internet, bij mensen in de omgeving, bij klasgenoten of leerlingen in andere groepen, bij ouders, bij leden van heemkundeverenigingen, via mail of telefonisch bij betrokken instanties verder weg, natuurlijk bij leerkrachten en in de PowerPoint.  In de PowerPoint wordt van 10 verschillende sporen van de Tweede Wereldoorlog een aantal voorbeelden gegeven met tips en opdrachten.

Aanwezigheid van een digibord is noodzakelijk. Alsmede de vaardigheid van leerlingen om gegevens digitaal op te kunnen zoeken en verwerken, om te kunnen gaan met het verzenden van e-mails en weten hoe ze succesvol mensen telefonisch of persoonlijk bij hun zoektocht kunnen betrekken.

Het lespakket heeft geen tijdsplanning. Die kan door leerkrachten zelf worden bepaald.
Afhankelijk van inpasbaarheid, interesse, vakmanschap en beschikbare tijd kan het een eenvoudig project zijn, waarbij leerlingen een beperkte keuze maken uit het powerpoint aanbod en alleen de aanwezige informatie en opdrachten verwerken. Er kan echter ook véél tijd aan het project worden besteed, waarbij de leerlingen verder gaan dan de powerpointinformatie over de sporen en zelf onderdelen toevoegen en die gaan bestuderen.
Na al het spoorzoeken is het de bedoeling dat alle informatie die de leerlingen ‘’boven water" hebben gekregen op een of andere manier wordt vastgelegd. Indien mogelijk in de vorm van een A4 ‘Boven Water’ boek, waar alle leerlingen met een paar zelfgemaakte pagina’s met tekst, foto’s, kaarten en tekeningen aan hebben bijgedragen.

Inhoud van het lesbriefpakket op USB stick:

  • Belangrijke Informatie vooraf voor de leerkracht
  • In pdf de eigenlijke kern van de lesbrief: de powerpoint presentatie “Boven Water” met suggesties, tips en opdrachten
  • De film “De ondergrondse vergeet niet
  • Bronnenmateriaal, dat bij een aantal onderdelen in de powerpoint gebruikt kan worden
  • Interviews uit de documentaire “De Schakel”, ook voor gebruik bij de lesbrief

Interesse?
Neem dan contact op met Ton Lunenburg, voorzitter van https://www.regiofilmproducties.nl/