Mechanisch ballet ontwerpen

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
1x een dagdeel of 2x 1,5 uur of op maat
Genre
Beeldend, Theater
Kosten
150 euro inclusief materialen (zelf verzamelen kan ook)
AANBIEDER

Judith Abels

Telefoon:06-15076157

Email:abelseiland@gmail.com

Website:www.judithabels.nl

Bauhaus kunstenaar Oskar Schlemmer maakte een ballet in 1912 waarin balletdansers, meer op machines gingen lijken. Triadisches Ballett. De mens als machine ontworpen door Schlemmer meer dan 100 jaar geleden en nog steeds is het futuristisch, al komende maanpakken en star wars kostuums in de richting.

Judith neemt de groep mee naar kunstenaars uit de Bauhaus periode en hun tijdsgeest. Via bouwkunst, schilderijen en beeldhouwwerken komen we terecht bij het menselijk lichaam; Met een stuk film uit de opnieuw uitgevoerde dans Triadisches Ballett.

Door onderzoek te doen naar materialen, wiskundige vormen en kleurgebruik, maken we bewustere keuzes voor het ontwerpen van een kostuum voor een gezamenlijk ballet/ beeldend theater met ons eigen lichaam als mechanisch bewegende vormen. Deze les is per groep aan het werk en denk niveau aangepast.

Je leert een kostuum voor een geometrisch en mechanisch Ballet te ontwerpen.

-2-dimensioneel een schets ontwerp maken op papier met menselijk lichaam en geometrische vormen of met blokken en geometrische vormen van de kleuters.

3-dimensionaal ga je aan de slag met het ontwerpen met bestaande materialen.

Dit ballet wordt niet zoetsappig, of voor meisjes, maar stoer, scherp, beperkend in bewegingsvrijheid, we lijken wel machines…

...die meneer Schlemmer gaf mensen in de 20e jaren van de vorige eeuw, al een klein inkijkje in de wereld ver in de toekomst.

Over Judith Abels
Judith is een theaterontwerper en kostuum- (en decor) ontwerper. Zij geeft geen dramalessen maar haar projecten hebben wel vaak een theatrale insteek. Judith werkt graag op maat met een school. Zo kan zij aansluiten bij thema’s van de school, ze kan projecten inkorten of uitbreiden, aanpassen op verschillende doelgroepen maar ook geheel nieuwe workshops/projecten ontwikkelen op maat. Judith gaat bijna altijd uit van een verhaal (literatuur), muziekstuk, dans of andere discipline. Ze werkt vaak toe naar een performance en haar workshops zijn vaak interactief doordat ze leerlingen laat meewerken aan een verhaallijn en aan de uiteindelijke presentatie. Samen filosoferen en improviseren staat centraal.