Mediawijsheid

Doelgroep
Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
1 - 1,5 uur
Genre
Foto, film, video, Nieuwe media
Kosten
65,- euro per uur
AANBIEDER
irma bulkens

Irma Bulkens

Irma Bulkens (1973) is fotograaf, moeder en kunstvakdocent, met een achtergrond in zorg, onderwijs en ondernemen.

Zowel in het primair onderwijs als voor speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs, geeft Irma kunstvakworkshops met beeld – met name fotografie – als medium. Naast het bestaande aanbod kunnen workshops op maat ontwikkeld worden. Neem vrijblijvend contact op:

Irma Bulkens Fotografie

www.irmabulkens.nl

info@irmabulkens.nl

06 - 12297830

Veel scholen hebben de vraag om workshops mediawijsheid. Ik bied geen kant en klaar pakket aan lesstof maar ontwikkel in samenspraak met scholen materiaal. Ik maak bv. gebruik van filmpjes van Youtube, schoolTV, jeugdjournaal en Klokhuis, waarna leerlingen in groepjes aan de slag gaan met opdrachten. In overleg met scholen selecteren we specifieke onderwerpen of items om bespreekbaar te maken. Van zien hoe media de werkelijkheid kleuren, tot reflecteren op het eigen mediagebruik.

Door het bekijken van foto’s en filmpjes leren leerlingen kritisch kijken, analyseren en een mening vormen. Mogelijke onderwerpen: hoe onderscheid je nieuws van nepnieuws, wat is een hoax, wat is cyberpesten en wat kun je ertegen doen? Wat is sluikreclame, wat is de invloed van reclame, welke invloed hebben vloggers en social media op beeldvorming en hoe gaan we eigenlijk om met de overvloed aan beelden die dagelijks op ons af komen?

Bij voorkeur workshops in een reeks van 2, waarvan 1 theorie en 1 praktijk. In de praktijkworkshop onderzoeken leerlingen in groepjes een specifiek onderwerp. Ze nemen bijvoorbeeld een reclameboodschap op, bedenken een geloofwaardig nepnieuwsitem, of bekijken waar ze sporen van zichzelf achterlaten op het internet.

 

Duur per workshop is 1 tot 1.5 uur.
Een enkele workshop is ook mogelijk.
Geschikt voor de bovenbouw van het primair onderwijs (groep 6-7-8).
Groepen kunnen gemengd worden, grote groepen mogelijk.