Overgisteren

Doelgroep
Groep 1-2
Tijdsinvestering
2 tot 6 weken, naar keuze van de leerkracht. De museumles duurt 90 minuten.
Genre
Cultureel erfgoed
Kosten
2,50 euro per lln.
AANBIEDER

Erfgoed Brabant

Waterstraat 16
5211 JD 's-Hertogenbosch
www.erfgoedbrabant.nl
nfo@erfgoedbrabant.nl
T: 073 - 6156262
 

 

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

Met een brief laten de kinderen hem weten dat zijn koffer is gevonden. Wat zal hij opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek aan het museum. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt een verhaal. Ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van huis meenemen. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Leergebied
Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek, spel. Overgisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is. Thema's: vroeger, museum, taalontwikkeling.

Dit project is ontwikkeld door Erfgoed Brabant, meer inhoudelijk info vind je hier.