Erfgoedwandeling PietertjesPad

Doelgroep
Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
1-1,5 uur
Genre
Cultureel erfgoed
Kosten
geen / in overleg bij inzet gids van het museum
AANBIEDER
vughts museum

Vughts Museum

Ontmoetingscentrum DePetrus
Heuvel 2
5261 EE Vught

mail: info@vughtsmuseum.nl
telefoon: 073 656 86 03

www.vughtsmuseum.nl 

Het Pietertjespad is een speelse en leerzame erfgoedspeurtocht voor kinderen. Ook voor schoolklassen, BSO's en andere groepen is het pad te bewandelen.

Het pad is gemaakt door kinderen van groep 7 van OBS De Springplank, juf Vera en in samenwerking met het Vughts Museum, Sas Illustraties en DePetrus. Het project wordt ondersteund door Plaza Cultura, Gemeente Vught en Erfgoed Brabant.

Het concept is uniek vanwege het ‘voor-kinderen-door-kinderenconcept’. De naam Pietertjespad is ontleend aan de vondst van een leistenen popje tijdens de restauratie van het dak van De Petruskerk. Het in feite onooglijk lelijke popje kreeg de naam Pietertje, maar wordt in de kringen van DePetrus gekoesterd als kleinood uit vervlogen tijden.

De route van drie kilometer voert onder meer naar villa Leeuwenstein, het raadhuis van Vught, de Zadelmakerij, Het Gripshuis van schilder Charles Grips uit 1882 en de protestantse kerk ‘met het gat ertussen’. Met een plattegrond, vol met speelse opdrachten, wandel je door een mooi sukje Vught en verken je bijzonder Vughts erfgoed.

Met je klas het PietertjesPad lopen? Zeker leuk en leerzaam! 

  • De leerlingen gaan op een creatieve manier om met een plattegrond en routekaart; 
  • De leerlingen maken opdrachten over cultureel erfgoed in hun eigen leefomgeving
  • De leerlingen onderzoeken, kijken, puzzelen, schrijven, tekenen en fantaseren; 
  • De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed
  • De leerlingen maken kennis met (volgens leeftijdsgenoten) belangrijke Vughtse plekken; zoals De Petrus, Kasteel Maurick en het Gripshuis.


Wil je het pad met jouw klas of groep lopen? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Loop gerust binnen bij het Vughts museum  in De Petrus, of neem contact via de mail.