Academie voor onzekerheidsvaardigheid

9 april 2020

In een tijd waarin de samenleving ontregeld is, verbinden wij kunstenaars aan scholieren om hun onzekerheidsvaardigheid te delen en te vergroten.

Waarom is dit nu nodig?
Momenteel zitten docenten van CKV met hun handen in het haar: hoe geef je les in handvaardigheid, theater, muziek als scholieren thuis zitten? Scholieren worden geconfronteerd met grote onzekerheid in hun werk, plannen en vooruitzichten. Toch zullen zij in hun verdere leven vaker te maken krijgen met situaties die open, onduidelijk en onoverzichtelijk zijn.

En podiumkunstenaars zitten thuis: hun repetities en uitvoeringen zijn stopgezet. De toekomst is voor hen onzeker, hun inkomsten zijn gekelderd.Kunstenaars, cultuurmakers en creatieve ondernemers weten als geen ander hoe je houvast vindt in het onbekende. In deze tijd waarin al onze zekerheden vloeibaar worden, bieden zij lessen onzekerheidsvaardigheid aan scholieren.

Hoe pakken we het aan?
The Turn Club begint een Academie voor Onderwijsvaardigheid. Hiermee activeren en ondersteunen we zowel de docenten in het middelbaar onderwijs als podiumkunstenaars. We ontwerpen een les van 60 minuten waarin ervaren theatermakers, kunstenaars en musici een inkijk in hun vak geven aan de hand van de vragen:

  • wat leer je niet op school?
  • hoe ga je om met artistieke vrijheid?
  • hoe wordt je onzekerheidsvaardig?

Daarna gaan we met scholieren aan de slag met de vragen:

  • wat is er waardevol aan deze tijd?
  • hoe zouden we die waarde ook na corona kunnen behouden?

En tenslotte is er een creatieve (schrijf/poëzie/beeldende) opdracht:

  • neem ons een moment mee naar een goede wereld.

Meer lezen?
Surf dan even naar turnclub.org