De 'vrijheidsrok': een bijzondere manier om de vrijheid door te geven

13 juni 2019

Verzetsstrijder Mies Boussevain-van Lennep is de bedenker en ontwerper van de befaamde vrijheidsrok. Mies overleefde in 1944 Kamp Vught, in tegenstelling tot diverse familieleden van haar. In de wederopbouw net na de oorlog bedacht zij op een creatieve manier de vrijheidsrok die werd gemaakt van in die tijd schaarse oude lapjes stof en garen. De lapjes moesten dierbare lapjes zijn met een herinnering. Zo ontstond er een rok met vele verhalen. De rok werd een hype en stond symbool voor troost, saamhorigheid en het verwerken van de oorlog.

Op 26 oktober viert Vught haar 75 jarige bevrijding. Vanaf eind augustus start er een educatief project voor de scholen in Vught en buitenschoolse opvang gebaseerd op de ideeën van Mies Boussevain. Dit project is in samenwerking tot stand gekomen met Plaza Cultura, Vughts Museum, bibliotheek Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en Judith Abels.

Kinderen uit de gemeente Vught brengen vanaf 27 augustus een bezoek aan een tentoonstelling van het Vughts Museum in de Petruskerk over de bevrijding. Tijdens de tentoonstelling is er ook een originele vrijheidsrok te bezichtigen. De kinderen krijgen een rondleiding en voeren een filosofisch gesprek over vrijheid. Na het bezoek aan de Petruskerk gaat iedere leerling op school een eigen herinneringslapje maken samen met een (over)grootouder. Tijdens dit proces komt het gesprek op gang over wat vrijheid is en wat dit voor ieder betekent. De lapjes -die gemaakt zijn door jong en oud- vormen samen uiteindelijk een grote monumentale rok. Aan de buitenkant zie je al de verschillende creaties met ieder een eigen verhaal. De rok wordt zo groot dat je er ook vanonder af in kunt. Hierdoor ontstaat een gevoel van geborgenheid; het schuilen 'onder moeders rok'. Wanneer je naar boven kijkt zie je verlichte bloemmotieven. Deze bloemenmotieven staan voor de kracht van groei en bloei. De bloemen staan ook voor de vele kransen die jaarlijks worden gelegd om de slachtoffers van de oorlog te herdenken.

Op 26 oktober vindt in Vught een verlichte optocht plaats. Deze eindigt in het centrum waar de grote verlichte bevrijdingsrok onthuld zal gaan worden. Kinderen wordt dan gevraagd om rondom de bevrijdingsrok een lied zingen onder leiding van Musicare. Dit lied is bedacht door het Vughtse kinderkoor V-Kids en heet ‘Bevrijdingsrock’.

Omdat vrijheid iedereen aangaat en niet vanzelfsprekend is willen we ook verbindingen maken tussen jong en minder jong. Bij deze een oproep aan Vughtenaren haar saamhorigheid laat zien om ook een bijdrage te leveren aan de Vrijheidsrok én de VrijheidsRock! Wil je als volwassene meedoen aan het creëren van de rok, meld je dan aan via Plaza Cultura, dian@plazacultura.nl

Op deze manier gaan we de 75 jarige bevrijding van Vught herdenken en vieren waarbij we hopen dat veel inwoners van Vught hieraan een bijdrage gaan leveren.