HelvoirThuis wordt maatschappelijk middelpunt

17 november 2021

Een groot aantal maatschappelijke organisaties uit Vught heeft de handen ineengeslagen met HelvoirThuis en Vereniging 55+ uit Helvoirt. Het doel is te komen tot een uitgebreid en divers maatschappelijk aanbod vanuit het HelvoirtHuis voor de inwoners van het dorp. Daarnaast willen de organisaties, met steun van de gemeente, de positie van het ‘Huis’ als middelpunt en ontmoetingsplaats verstevigen. Het college is verheugd over het initiatief en steunt het plan door de voormalige Raboruimte in het HelvoirThuis voor een proefperiode van twee jaar – om niet – aan de organisaties beschikbaar te stellen.

Sinds 1 januari 2021 is Helvoirt een volwaardig deel van de gemeente Vught. Het college wil graag dat de inwoners van Helvoirt dit ook zo beleven en de toegevoegde waarde van de samenvoeging ook in hun eigen dorp ervaren. Daarom wil het college het lokale voorzieningenniveau verbeteren en daarmee de leefbaarheid in Helvoirt. Het initiatief van de maatschappelijke organisaties sluit naadloos op deze wens aan. Daarom stemt het college niet alleen in met het gebruik van de ruimte, waarom de organisaties hebben verzocht, maar rekent het daar ook geen huur voor. Na de proefperiode wordt bezien of verlenging van de gebruikstermijn gewenst en mogelijk is. 

Het doel van de aanwezigheid van de partijen in Helvoirt, is meer verbinding met de inwoners, korte lijnen en ruimte voor nieuwe ideeën. Ook wordt er meer geleerd van diverse goede initiatieven in Helvoirt, die mogelijk ook in Vught ingezet kunnen worden. De proefperiode van twee jaar die voor het gebruik geldt, willen de organisaties gebruiken om ook voor de langere termijn tot een aanbod op maat voor Helvoirt te komen.  

Concreet zal de Raboruimte worden gebruikt om actief met de Helvoirtse inwoners in gesprek te gaan, vragen te signaleren en voor diverse sociaal-cultureel activiteiten. Daartoe behoren workshops, Taalhuisactiviteiten, een digitaal vragenuurtje, het spreekuur van Vincentius, bijeenkomsten en aanbod van werkplekken. Inmiddels tonen ook andere partijen interesse om mee te doen.

Tekst: afkomstig van de website van NOVO3 en ook te vinden op Vught.nu.