Het gonst in Vught, 75 jaar Vrijheid

19 september 2019

Mooie, intense, ontroerende maar ook hartverwarmende verhalen tussen jong en oud over oorlog en wat vrijheid kan zijn.

Afgelopen weken gonst het in Vught rondom de vrijheidsrok in het kader van Vught viert Vrijheid. Gisteren kwam de burgemeester een kijkje nemen én meedoen op bs De Schalm. De burgemeester vertelde het verhaal over Fanny. Fanny was een pubermeisje die in Kamp Vught opgesloten zat en een dagboek bijhield. In dit dagboek verteld ze hoe ze andere kinderen bij de IJzeren Man kon horen spelen en wat dat met haar deed. Maar ook het persoonlijke verhaal van de burgemeester sprak tot verbeelding.

De vader van de burgemeester was in de oorlog twee jaar oud en lag in de wieg toen zijn ouderlijk huis vanuit de lucht werd beschoten. De wieg werd naar buiten geslingerd en kwam onder het puin. Op dat moment kregen schotse soldaten onderdak bij de grootouders, ze waren er meteen bij om te ruimen en de wieg met de peuter onder het puin vandaan te halen. De burgemeester is nog dankbaar dat de Schotse soldaten kwamen helpen.

Ook een ander verhaal kwam bij de leerlingen binnen. Een oma vertelde dat haar moeder Joods was en in de oorlog een Nederlands vriendje had. Dit vriendje heeft haar moeder zo kunnen beschermen dat ze de oorlog heeft overleefd.

Een andere opa van Molukse afkomst vertelde op De Lichtstraat dat hij zijn oorlogsverleden nog nooit met zijn kleindochter heeft gedeeld, omdat het een naar verhaal is en hij geen nare verhalen wil vertellen. Het voelde goed om dit nu bij de kinderen in de groep te doen. De rok staat immers voor alle vrijheid en hopelijk ook voor degene die dat verleden niet achter zich hebben kunnen laten. Ook vingen we een verhaal op dat bij de tentoonstelling Vughts Museum plaatsvond.

Een gezin met twee kleuters en een meisje van acht stonden bij de Nationale Feestrok in de Petruskerk. De kinderen vertelden honderd uit over de rok en over de lapjes waar ze op school mee bezig zijn geweest. De moeder gaf aan dat ze er helemaal vol van waren. En zo zijn er nog héél veel meer verhalen te vertellen....

Het Brabants Dagblad heeft ook haar verhaal opgetekend met een mooi filmpje- en artikel, zie fotorol rechterkant.

Maar ook buiten de scholen gingen de educatieactiviteiten door. Bewoners van Elisabeth en Theresia aan de slag met de lapjes, ook een enkele statushouder is samen met de taalcoach bij Theresia aangeschoven. Op maandag 30 september was er van 16.00 tot 17.00 uur een open repetitie van V-Kids met de VrijheidsRock. Onder begeleiding van Musicare in Theater de Speeldoos. Iedereen van 0 tot 100 jaar was welkom. En het gaat nog door, immers het is nog geen 26 oktober als de rok tijdens de viering Vught viert Vrijheid wordt onthuld.