In the spotlight: dansdocente Laurie Korsten

26 mei 2020

Mijn naam is Laurie Korsten, ik woon in Den Dungen en ben moeder van twee kinderen. Als docent dansexpressie breng ik kinderen in het basisonderwijs op een creatieve manier in beweging. Ik werk vanuit thema’s en sluit daarbij graag aan bij de lesstof in de klas. Leerlingen gaan bewegend op onderzoek binnen het thema en maken zo hun eigen dans.

Bewegend leren
Sommige kinderen leren effectiever door te bewegen. Door de theorie te verwerken in danslessen, wordt de stof doorleeft en beter opgenomen. En hoe leuk is het om na een theoretische uitleg, te gaan dansen met de lesstof! Al onderzoekend en bewegend, met sturing van mij, leren leerlingen het onderwerp van binnen en van buiten kennen. De methode dansexpressie kan zo ingezet worden ter ondersteuning van andere vakken. Een thema als middeleeuwen of kunst kan heel mooi in danslessen verwerkt worden, maar ook met klimaat, geschiedenis, planten en dieren of verschillende culturen ga ik graag aan de slag. Samen met de leerkracht bepaal ik het leerdoel en bespreek ik het thema, zodat de danslessen echt een aanvulling zijn op de lesstof.

Kinderboekenweek, Voorleesdagen en Poëzieweek
Daarnaast werk ik graag op basis van een boek. Tijdens de nationale CPNB-campagnes kan ik op een andere manier aandacht besteden aan literatuur en boeken. Alles natuurlijk in overleg met de leerkracht, zodat de danslessen de andere leeslessen die in de klas worden aangeboden versterken.

  • Tijdens de Kinderboekenweek kom ik graag in de klas om te dansen met een boek. Ik kan het boek behandelen dat op dat moment in de klas behandeld wordt, of ik geef een les rondom een van de kerntitels van de Kinderboekenweek. Onderzoek, plezier en creativiteit in beweging staan voorop!
  • In de kleuterklassen dans ik met de kleuters door het boek ‘Coco kan het’ tijdens de Voorleesdagen 2021. Kleuters dansen net als Coco mooie vormen door de lucht.
  • Op basis van ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ van Ted van Lieshout bied ik een reeks danslessen aan, waarbij leerlingen verschillende gedichten dansen. Kinderen onderzoeken dansend verbondenheid, je eigen ruimte innemen en ritmes. We werken toe naar een presentatie waarin de kinderen zelf de dans maken.
  • Geen tijd voor een lessenreeks, maar toch dansen met poëzie? Tijdens de poëzieweek kom ik graag een les verzorgen. Een uur of een dagdeel; alles is mogelijk. Aan het einde van de les hebben leerlingen het gedicht doorleefd en laten ze zien dat je gedichten heel goed kunt dansen.

Alle projecten kunnen worden afgesloten met een presentatie voor ouders of andere leerlingen van de school.

Nu al aan de slag met dans op school?
Nu de gymles op de meeste scholen nog niet gegeven kan worden, is een buiten dansles een leuke optie! In mijn corona-dansles ervaren kinderen hoe een virus zich razendsnel kan verspreiden en waarom 1,5m afstand zo belangrijk is.

Meer weten over bewegend leren en hoe dansexpressie op jouw school past? Neem contact op! Ik overleg graag met je over de mogelijkheden.

Hartelijke groet,

Laurie Korsten
FB: Lapiz – dansend leren met Laurie (@lapizdansendleren)
E: laurie.korsten@hotmail.com
T: 06 489 383 13