Maak kennis met het Jeugdcultuurfonds

19 oktober 2020

Bron: Jeugdcultuurfonds.nl

Ook bij jullie op school zijn kinderen die opgroeien in armoede!

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Toch leven ruim 272.000 kinderen in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Dat betekent dat er in elke klas gemiddeld twee of drie kinderen zitten die opgroeien in armoede.
 

In Brabant is dat één op de acht kinderen. De kans is dus groot dat ook bij jullie op school leerlingen zitten die niet op bijvoorbeeld muziek-, dans- of theaterles kunnen. En misschien ook wel niet meegaan op schoolreis en niet trakteren als ze jarig zijn. Simpelweg omdat hun ouders het niet kunnen betalen. En dat terwijl het enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om mee te kunnen doen.
 
En gelukkig kunnen deze kinderen ook mee doen! Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant. Dat betekent dat die gemeenten geld hebben gereserveerd voor cultuurparticipatie door kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen. En voor de Brabantse kinderen die in een gemeente wonen waar het fonds niet actief is, zijn er ook mogelijkheden.
 
Het Jeugdfonds Cultuur Brabant betaalt voor kinderen van 0 tot 18 jaar lesgeld/contributie en eventuele benodigdheden voor het uitoefenen van hun cultuurles. Hiervoor is per kind per jaar € 450 beschikbaar. Omdat Kunstloc het Jeugdfonds op verschillende manieren ondersteunt, versturen wij graag een oproep van het fonds aan de scholen met wie wij samenwerken.
 
Maak ook een verschil!
Leerkrachten kunnen iets doen om armoede de klas uit te helpen. Het gesprek met ouders aangaan bijvoorbeeld. Je kunt ze vertellen hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen aan activiteiten die voor klasgenootjes vanzelfsprekend zijn. En hen wijzen op het Jeugdfonds Cultuur Brabant die het meedoen voor hun kind mogelijk maakt.

Als iemand van school zich aanmeldt als intermediair voor het Jeugdfonds, dan kan hij of zij heel makkelijk online een aanvraag doen voor leerlingen. Intermediair worden is eenvoudig. Op de website van het Jeugdfonds lees je er alles over en kunnen leerkrachten, interne cultuurcoördinatoren, interne begeleiders en schoolleiders zich aanmelden.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen? Mail dan met Peter Overeem of Ilonka de Ridder-Lebon.