Maak met je klas deze dozen van geluk - en tover een glimlach op een gezicht!

7 december 2020

Judith Abels (voorheen bekend onder 'Abels Eiland') heeft een leuk en hartverwarmend project ontwikkeld voor alle groepen van de basisschool (schoolbreed): Dozen van geluk heet het. In deze beeldende workshop gaan kinderen een persoonlijk beeld vormgeven in een doosje. Om dit vervolgens cadeau te doen aan een ander...

Ieder kind kent vast wel een familielid of vriend / vriendin of kennis dat net een beetje meer aandacht verdient, omdat je er te weinig naar toe kan bijvoorbeeld, of omdat die persoon eenzaam is, helemaal sinds corona het leven samen moeilijker maakt. Omdat hij of zij zorgen heeft of ziek is. Kortom een doosje van geluk voor iemand die je dierbaar is, die je lief vindt en die wel een bijzonder cadeautje verdient.

Dozen van Geluk is een project waarin leerlingen voor een ander een persoonlijk beeld in een doos vorm geven. Op zoek naar dat beeld waarvan je al bijna vooraf weet dat de ander gaat glimlachen of er zelfs in kan wegdromen.

Zoals de al eeuwen tot de verbeelding sprekende, diorama's, maquettes, beroemde poppenhuizen uit de 17 eeuw, de flap-uit boeken of pop- up boeken vanaf eind 19e eeuw, glazen bollen met sneeuw vlokken en een landschapje, Madurodam, de treinbaan op zolder, kerst en sinterklaas etalages, de kerstmarkten bij tuincentra en de Efteling. Allemaal voorbeelden van miniatuurbeelden/ landschappen, waarin een moment van geluk of een mooie herinnering of juist een vurige wens te zien is. Een ouderwetse kijkdoos maar dan anders. Als theaterontwerper leer ik de leerlingen die gedroomde beelden in een doosje te vangen.

In een drietal filmpjes laat Judith Abels voorbeelden zien uit verschillende perioden, waarin een verhaal in beelden verteld wordt aan een ander om in weg te dromen. Hiermee hoopt ze dat het proces van samen brainstormen en het individuele ontwerp en maak proces vlot op gang gebracht wordt.

Als het (met het oog op corona) mogelijk is, is Judith live in de klas aanwezig of online, anders geeft zij haar kennis door aan de leerkrachten via beeldbellen, mail en telefoon.

Over de filmpjes bij de lessen:
Deel 1 Korte uitleg van de opdracht dozen van geluk voor de leerlingen en leerkrachten. Graag vooraf bekijken.

Deel 2 Uitleg historisch en kunsthistorisch voorbeelden en persoonlijke beelden ter inspiratie. Dit filmpje is voor de leerlingen en leerkrachten.

Deel 3 uitleg voor leerkrachten.  

Wil jij ook een doos van geluk maken met jouw klas?
Neem voor meer informatie contact op met jouw culturele marktplaats of met Judith Abels via abelseiland@gmail.com