Méér muziek in speciaal onderwijs

10 augustus 2020

Bron: Méer Muziek in de Klas

Structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland betekent er voor elk kind zijn. Méér Muziek in de Klas staat voor diversiteit in de breedste zin van het woord. Zij hebben bijzondere voorbeelden en initiatieven verzamelt van muziekonderwijs in het speciaal onderwijs om ouders, leerkrachten en kinderen te inspireren.

Zo verzamelt het LKCA, een van de eerste partners van Méér Muziek in de Klas, informatie en inspiratie voor kunst en cultuur in het speciaal onderwijs. Kijk naar de landkaart voor kunstlessen of naar andere culturele activiteiten voor mensen met een beperking.
Of bekijk de vlogs van Muziekcoach Jonas voor het special onderwijs. Zo maakte hij bijvoorbeeld drie verschillende vlogs waarin hij kinderen leert om een rap te maken.

Energyzers en liedjes met gebaren
In samenwerking met Schooltv heeft Méér Muziek in de Klas verschillende muzikale energizers gemaakt zodat leerkrachten, ouders en leerlingen direct praktisch aan de slag kunnen gaan met muziek. Voor de bovenbouw maakte Ilse DeLange korte muziekvideo's over verschillende muziekthema's. Daarnaast zijn er muziekvideo's opgenomen met Roel van Velzen en Buddy Vedder, speciaal gericht op de groepen 3 en 4.

Voor dove en slechthorende leerlingen in het speciaal onderwijs maken leerkrachten en organisaties video's van liedjes met gebaren. Spelenderwijs leren de leerlingen gebaren met muziek! Door de energizers wennen leerlingen in het regulier onderwijs ook aan muziek maken met gebaren en kunnen ze gemakkelijk meedoen.

Benieuwd naar de energizers of liedjes met gebaren? Probeer ze thuis of op school uit met je kinderen of leerlingen!
Bekijk HIER de verschillende voorbeelden.