Muziekcoaching op basisschool Roald Dahl

30 augustus 2018

De komende periode is muziekcoach Karin Blankert verbonden aan basisschool Roald Dahl uit Sint-Michielsgestel. In de periode augustus – september vinden er individuele coachingsgesprekken van een half uur plaats met alle leerkrachten. Doel is wederzijds kennismaken én een plan laten ontstaan vanuit de leerkracht voor muziekmomenten in de klas de komende periode. Zoveel mogelijk inspelend op of geïnspireerd door:

  • behoefte van de leerkracht en klas (bijvoorbeeld “ik wil iets met muziek luisteren” of “ik heb een klas met grote tegenstellingen, extraverte en introverte leerlingen”, “ik ben niet muzikaal, kan niet zingen, ben niet ritmisch en nu?”, “thema in de klas de komende periode is vormen en kleuren, wat kan ik daar muzikaal mee?”);
  • de digitale methode “Moet je doen” waarvoor de school een licentie heeft;
  • de thema’s van “IPC”  (International Primary Curriculum) bijvoorbeeld ‘Nederland wordt Nederland” en
  • “de ouderen”, het goede doel dit schooljaar op BS Roald Dahl.

September – oktober:

  • coaching in de klas. Het plan krijgt concreet vorm in de klas over een periode van een aantal weken. De muziekcoach helpt/kijkt één of meer keren mee. Meerwaarde hiervan is vooral om reacties van de kinderen waar te nemen waarop voortgeborduurd kan worden, ter plekke of tijdens volgende muziekmomenten in de klas, en
  • tweede ronde individuele coachingsgesprekken (wat gedaan, hoe nu verder).

Doel einde schooljaar 2018 – 2019: iedere leerkracht kan met plezier en zelfvertrouwen structureel muziek in de klas brengen met oog en oor voor wat er in de leerkracht en de kinderen leeft en mogelijk is.

Tekst en foto: Karin Blankert
http://toonentaal.nl/

Inspiratieblog juf Anke
Klik hier voor het inspiratieblog van Juf Anke van bs Roald Dahl uit Sint-Michielsgestel #CMK#deskundigheidsbevordering #startenvanuiteenpersoonlijkeleervraag.