NICE-overleg: onderdompelen in de kunst

7 januari 2019

Kunstloc Brabant en het Brabant Menu organiseren op woensdag 6 februari 2019 in de LocHal de NICE-bijeenkomst (Netwerk Intermediairs Cultuureducatie waartoe Plaza Cultura behoort). Laat je ‘onderdompelen’ in de wereld van de professionele kunst. Ontdek allerlei mogelijkheden om, vanuit jouw eigen werkpraktijk, kunst en erfgoed te verbinden met onderwijs. 

OCHTEND:

Radio Walvis

We starten de dag met de geestige en poëtische voorstelling Radio Walvis van philharmonie zuidnederland en Schippers&VanGuchtDe muzikale voorstelling is voor leerlingen uit groep 3-4. Drie musici van philharmonie zuidnederland en actrice Eva Meijering brengen het door Jorieke Abbing geschreven verhaal tot leven. Radio Walvis is gebaseerd op een eeuwenoud Inuit sprookje, verteld in een volledig gerecyclede vormgeving.

Lecture demonstration

Hoe ontstaan voorstellingen van dansgezelschap De Stilte? Tijdens een lucture demonstration van Jack Timmermans, artistiek leider en choreograaf bij De Stilte, vertelt hij hoe zijn maakproces verloopt: vanuit het eerste idee tot de uiteindelijke voorstelling. Daarbij komt Jack’s visie op kunst en kunsteducatie prominent naar voren. 

LUNCH

MIDDAG:

Workshops

De verschillende workshops zijn ingericht om met elkaar de diepte in te gaan. De gemende deler van de workshops: welke actuele strategieën, trainingen of materialen zijn beschikbaar om betekenisvolle inzichten over kunst en erfgoed boven water te halen? 

Het programma is nog in ontwikkeling. In ieder geval bevestigd zijn:

 • Art Based Learning | Museum Jan Cunen i.s.m. Kunstloc Brabant
  Wil je leren hoe je leerlingen of leraren op een heel persoonlijke manier kunst kan laten ervaren? Zodat ze leren van kunst in plaats van over kunst? Doorloop tijdens deze workshop de vier stappen van Art Based Learning en ervaar het zelf!
   
 • Visible thinking | Design Museum Den Bosch (informatie volgt)
   
 • Reflectiekaarten | Erfgoed Brabant
  Een hulpmiddel om met kinderen in elke leeftijdsfase in gesprek te gaan over een cultuurervaring: dat zijn de reflectiekaarten. Tijdens de workshop ga je aan de hand van de kaarten met elkaar in gesprek over kunst en erfgoed.
   
 • Design thinking | Kunstloc Brabant
  Heb je een uitdaging of vraag binnen het domein van de professionele kunsten? En wil je hier een frisse, nieuwe blik op? Tijdens deze workshop maak je kennis met enkele stappen binnen Design Thinking, een methodiek waarbij je gezamenlijk tot innovatieve oplossingen komt voor complexe problemen.
 • Verbeelding aan de macht - Theatergroep Artemis (onder voorbehoud) 

De officiele uitnodiging met het definitieve programma wordt na de kerstvakantie verstuurd. Het is mogelijk om als intermediair ook kosteloos andere cultuurprofessionals uit te nodigen om zich aan te melden, zoals icc'ers of cultuuraanbieders.