Ontwerpsessie kleuterleerkrachten | Het land van de grote woordfabriek

12 november 2021

Van boek naar inspirerende lessen in de klas
In het kader van het Literatuurjaar in Vught geeft theatervormgever en beeldend kunstenaar en docente Judith Abels een inspirerende ontwerpsessie voor kleuterleerkrachten. De sessie sluit aan bij het prentenboek, dat inspiratie was voor de voorstelling "De stille kletsmajoor" van TG. Winterberg. Kleuterklassen van de Vughtse scholen die deelnemen aan het Literatuurjaar gaan deze voorstelling eind januari 2022 zien.
De ontwerpsessie van Judith biedt inspiratie, om vanuit het boek met de klas creatief aan de slag te gaan en daarbij de culturele competenties van leerlingen aan te raken.


Het boek "Het land van de grote woordfabriek" gaat over woorden, over zoeken naar woorden om iets te vertellen aan een ander, over je gevoel of om als cadeautje te geven, zomaar.
Maar waar vind je die woorden ? En wat als beelden maken je nu juist kunnen helpen de juiste woorden te leren vinden?
Wat wil je de kinderen leren in deze periode? Kan dit in woord en beeld tijdens creatieve lessen op een bijzondere manier eigen gemaakt worden door de leerlingen?

We gaan via samen associëren opzoek naar eigen kapstokken en luchthaakjes, binnen je eigen onderwijs en de mogelijkheden om elkaar te inspireren met bruikbare lessen voor in de klas. Samen gaan we ontwerpen aan een aantal creatieve lessen die te maken hebben met het boek en het thema van Het land van de grote woordfabriek, maar omdat dat wat je wil vertellen met woorden en beelden alles kan zijn, kun je het helemaal toepasbaar maken op jou school.

Bij binnenkomst staat er een poesiemasjiene klaar met een woorden potje. Deze laat af en toe een woord klinken of een liedje horen als je op een knop drukt. Ook is er een voorbeeld van een woordenmachientjes om te maken in de klas.

Programma

  • Het verhaal uit het boek. Met hulpmiddelen.
  • De vraag wat het verhaal bij je oproept.
  • Associëren thema's en luchthaakjes bij je eigen situatie met de klas.
  • Intermezzo: Opdracht ontwerp een woordfabriek in 10 minuten.
  • Hoe ziet een woordfabriek er uit? Kun je naar binnen gluren? Wat gebeurt daar?– Is het een soort Wonka's Chocolade Fabriek met hart werkende mensen die gemaakt zijn van gestempelde lettertjes? Of bestaat het gebouw uit verschillende woorden? Druktechnieken? Schrijfopdrachten? Werken er DADA kunstenaars met hun beeldende poëzie?– Of is de uitvinder van de boekdrukkunst binnen bezig zijn letters op orde te krijgen? – Of is het eigenlijk een hoofd in de wolken, waar iedere letter minutieus uit de mist getrokken moet worden en in het lamplicht gezet worden? of is er een lentekriebel die nog geen woord heeft en waar de directeur naar op zoek is.  Kortom er komt veel aan bod, maar zoals in het land van de grote woordfabriek zal er gezocht en gevonden worden.
  • Eigen les idee schetsen.
  • Delen ideeën
  • Opbrengst: Wat neem je mee van deze middag.

Voor wie
Kleuterleerkrachten van de Avonturier, de Piramide, de Schalm en Zuiderbos. Deelname is voor deze leerkrachten gratis.
Ben je kleuterleerkracht van een andere school en vind je het interessant om mee te doen? Dat kan!

Wanneer
Donderdag 20 januari van 15:30-17:00 uur

Locatie
Op een nader te bepalen locatie in Vught.

Door
Judith Abels
www.judithabels.nl 

Aanmelden
Stuur een mailtje (naam + je school) naar heleen@plazacultura.nl.

Het boek
De scholen die meedoen aan het Literatuurjaar ontvangen allemaal één exemplaar van het boek op school. Vraag ernaar bij je ICC'er.
 

Het land van de grote woordfabriek
Een ontroerend prentenboek over het zuinige en zinnige gebruik van woorden en zinnen, en over hoe ogen soms meer vertellen dan woorden.
In het land van de grote woordfabriek kosten woorden handenvol geld. Mensen zijn er dan ook zuinig op. Arme mensen zoeken in vuilnisbakken naar weggegooide woorden. Op sommige zonnige dagen dwarrelen er echter woorden door de lucht. Florian heeft er drie gevangen met zijn vlindernetje: kersenrood, pannenlapje, stoelendans. Drie woorden die hij tegen Siebelle wil zeggen. Rijke Oscar probeert haar in te palmen met een mond vol dure woorden. Wat zal Siebelle van Florians woorden vinden?