Opening Week van de Toegankelijkheid in Living Museum Vught

13 september 2021

Week van de Toegankelijkheid op Zorgpark Voorburg
Van maandag 4 t/m vrijdag 8 oktober

In de week van 4 tot en met 8 oktober vindt de landelijke Week van de Toegankelijkheid plaats. Ook in de gemeente Vught wordt hier aandacht aan besteed. De Week van de Toegankelijkheid zet zich in voor het feit dat iedereen overal mee moet kunnen doen. Er wordt aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van o.a. winkels, horeca, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals en allerlei ander plekken.

Zorgpark in de spotlight
Dit jaar zetten verschillende organisaties Zorgpark Voorburg in de spotlight. Dit doen zij met mooie activiteiten rondom het plein van de Watertoren, zoals een zintuiglijke wandeling over het park met RijkenVermaat, een partijtje Walking Football met MOVE Vught, een ervaringsroute over hoe het voelt om blind te zijn met Toegankelijk Vught en een creatieve activiteit met Anders Bezig Zijn. Inwoners uit Vught, Cromvoirt en Helvoirt zijn van harte uitgenodigd om mee te komen doen. Tijdens de activiteiten wordt gratis koffie en thee geschonken. De cadeaushop op het plein en de tweedehands winkel Hebbes in de Weverij zijn geopend.

Opening in het Living Museum
De Week van de Toegankelijkheid wordt op maandag 4 oktober om 13.30 uur officieel geopend door wethouder Van de Ven in het Living Museum. Deze kunst-maakplaats is een initiatief van Reinier van Arkel. Het Living Museum, voor, met en door mensen en kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid, is een bijzondere ontmoetingsruimte op locatie in de Weverij. Het wordt omarmd door kunstenaars, die tijdens de opening aanwezig zijn. Iedereen kan hier neerstrijken om te ontmoeten, kunst te maken, zich te laten inspireren en/of een kopje koffie te drinken. Bezoekers kunnen meewerken aan een uniek tapijt over Vught met theatervormgever Judith Abels, kunst kijken en in contact komen met anderen. Daarnaast zorgt kunstenaar Lot van Os ervoor dat mensen wat ‘happy fuel’ en complimenten meekrijgen met zijn installatie Blijtanken. Het Living Museum is tijdens de Week van de Toegankelijkheid op diverse dagen en dagdelen geopend.

Programma

Maandag 4 oktober, 13.30 uur

Opening van de Week door wethouder van de Ven
kennismaking Living Museum

Living Museum, in gebouw De Weverij, op Zorgpark Voorburg

Dinsdag 5 oktober
13.30 uur

Wandeling over het Zorgpark, met aandacht voor alle zintuigen *

Grab & Go, bij de watertoren

Woensdag 6 oktober  10.00 uur

Walking Football, wandelvoetbal waar iedereen aan mee kan doen (of kan komen kijken)

Grab & Go, bij de watertoren

Woensdag 6 oktober   13.30 uur

Wandeling over het Zorgpark, met aandacht voor alle zintuigen *

Grab & Go, bij de watertoren

Donderdag 7 oktober   9.00 uur

Kijkles model- en portrettekenen van ABZ

ABZ-lokaal, in gebouw De Weverij, op Zorgpark Voorburg

 

Donderdag 7 oktober
13.00 uur

Kijkles keramiek, ABZ

ABZ-lokaal, in gebouw De Weverij, op Zorgpark Voorburg

 

Donderdag 7 oktober
13.30 uur – 15.30 uur

Belevingscircuit

Grab & Go, bij de watertoren

Vrijdag 8 oktober,
9.30 uur

Kijkles speksteen

ABZ-lokaal, in gebouw De Weverij, op Zorgpark Voorburg

Vrijdag 8 oktober
10.00 uur

Wandeling over het Zorgpark, met aandacht voor alle zintuigen *

Grab & Go, bij de watertoren

* Vooraf aanmelden via b.van.erkelens@vught.nl. Maximaal 12 deelnemers.


Plaza Cultura is betrokken bij de ontwikkeling van het Living Museum in Vught.
In samenwerking met Reinier van Arkel en diverse professionele kunstenaars zijn we samen op zoek naar hoe het Living Museum vorm kan krijgen en een plek kan zijn voor ontmoeting tussen makers (iedereen is kunstenaar) en belangstellenden. Een vrije maakplaats in het kader van herstel voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid en iedereen die wil.

Daarnaast zijn we sinds twee jaar betrokken bij de werkgroep voor de Week van de Toegankelijkheid. Vanuit onze kunstbril denken we mee na hoe kunst & cultuur en toegankelijkheid binnen de gemeente Vught aandacht kunnen krijgen. En daarnaast hoe cultuuraanbieders zich bewust kunnen worden van het feit dat ze zich in kunnen zetten voor inclusief aanbod!