Pietertje op pad in Cromvoirt | Kinderen ontwerpen (erfgoed)route in de eigen leefomgeving

15 februari 2023

Een paar jaar geleden ontwikkelde het Vughts Museum in samenwerking met o.a. basisschool de Springplank, leerkracht Vera en illustrator Saskia van Oversteeg het PietertjesPad in Vught.
Een erfgoedroute voor en door kinderen. De tekeningen en opdrachten werden door de leerlingen ontworpen.
Dit resulteerde in een prachtige plattegrond die wandelaars leidt langs historische en andere belangrijke plekken in Vught, zoals het Raadhuis, Kasteel Maurick, het Gripshuis en de pomp.
Pietertje (mascotte voor de jeugd van het Vughts Museum in DePetrus) is een belangrijk figuurtje binnen de route; hij neemt de deelnemers mee de kerk uit op avontuur.

En Pietertje gaat nu een stukje verder op pad...

Op weg door Cromvoirt
Met verschillende leerlingen van Kindcentrum de Leydraad in Cromvoirt wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw avontuur van Pietertje.
De kinderen onderzoeken en ontdekken hun eigen dorp Cromvoirt en gaan hun eigen route ontwerpen. Zij worden daarbij ondersteund door de leerkracht, door speciale gast en Cromvoirtkenner Theo Vorstenbosch, illustrator en kunstdocent Saskia van Oversteeg en het Vughts Museum.

Eerst is het bestaande PietertjesPad verkend, de leerlingen hebben gewandeld door Cromvoirt, gefotografeerd en onderwijl allerlei ontdekkingen gedaan. Wat zien we? Waarom is het belangrijk voor Cromvoirt, of niet? En wat vertelt het ons?
Komende weken zullen zij de voor hen belangrijke gebouwen, stukjes natuur en andere elementen gaan illustreren. En gaan zij aan de slag met het bedenken van creatieve opdrachten.
En dit alles zal uiteindelijk resulteren in ...... een nieuw wandelpad met gave tekeningen en vol weetjes, puzzels, opdrachten en meer.

We zijn heel benieuwd naar het creatieve proces en het uiteindelijke pad.

Het zal over niet al te lange tijd door iedereen die wil te bewandelen zijn!