Rebushalte op Zorgpark Voorburg

19 april 2022

Er wordt gewerkt aan een nieuw project, de Rebushalte.

Rebushalte

Walter van der Velden is ontwerper-kunstenaar en sinds een half jaar wekelijks aan het werk bij het Living Museum op Zorgpark Voorburg in Vught. Op de foto zie je Walter samen met twee andere deelnemers van het Living Museum bezig met het schoonmaken van een bushalte op het zorgpark. Deze bushalte staat centraal in een kunstproject wat hij samen met andere kunstenaars in het Living Museum heeft opgestart.

Het wachtende bushokje

Tijdens een wandeling op het zorgpark kwam Walter aan bij een verlaten bushalte. Een bushalte die, aan de begroeiing eromheen te zien, al een tijdje geen dienst meer deed. Een bushalte die wachtte op een nieuwe bestemming.
Geïnspireerd door de bushaltes in steden met daarin posters waarin adverteerders je proberen hun producten en diensten te verkopen, ontstond het idee om de bushalte op het Zorgpark ook te voorzien van posters. Niet met reclameboodschappen maar met afbeeldingen van de vele mooie schilderijen, tekeningen en gedichten die gemaakt worden door de kunstenaars in het Living Museum.

Zeg het met beelden

De naam van het project ’Rebushalte’ verwijst naar de beelden op de posters. Deze beelden vertellen het verhaal van mensen, allemaal met hun eigen bagage, voor wie creativiteit een belangrijke manier is om zich te uiten. Het Living museum biedt deze mensen een plek om dit te doen. De Rebushalte brengt de creatieve resultaten van de makers in het Living Museum in de openbare ruimte. Belangrijk volgens Walter omdat deze kunstwerken het verdienen om gezien te worden door een groter publiek.

Het plan is om in de Rebushalte afwisselend werk te tonen van de verschillende kunstenaars. Het scannen van de QR-code, die te vinden is op de posters, brengt je naar een Podcast waarop het verhaal van de maker achter het kunstwerk te beluisteren is.


Het Living Museum Vught is een initiatief van Reinier van Arkel. Plaza Cultura heeft in warme samenwerking met Reinier van Arkel verbindingen gemaakt met kunstenaars uit de gemeente Vught en juicht deze maakplaats voor mensen mét en zonder psychische kwetsbaarheid toe. Binnenkort wordt de website van het Living Museum Vught gelanceerd.
De realisatie van de Rebushalte wordt mede mogelijk gemaakt door Reinier van Arkel en Plaza Cultura.

Wil je meer informatie over de Rebushalte óf het Living Museum?
Neem gerust contact op met Plaza Cultura.


Foto's: Bert van de Wetering