Update: Foto & Film jaar Vught

21 januari 2019

Dit schooljaar besteden de basisscholen in Vught specifieke aandacht aan fotografie en film.
Hier lees je een update van de activiteiten!

Keuzes gemaakt voor een foto- of filmbeleving
Leerkrachten hebben begin november een keuzekaart ontvangen met daarop 3 activiteiten: een bezoek brengen aan een speciale fototentoonstelling of naar een educatieve film in De Speeldoos, een rondleiding door de geschiedenis van film in het EYE?
Aan de hand van enkele bewustwordingsvragen zijn leerkrachten uitgedaagd een passende activiteit voor hun klas te kiezen. Tussen de Carnavals- en Meivakantie worden de activiteiten uitgevoerd en maken de klassen kennis met kunst uit de professionele wereld en zij ontwikkelen zich als publiek (domein 3 – De Cultuur Loper). De keuzes zijn imiddels gemaakt en het programma is bijna rond!

Bezoek Cinekid film in Theater De Speeldoos
Van de verschillende basisscholen bezoeken 39 klassen een educatieve film uit het programma van Cinekid. Zowel kleuterklassen, middenbouwgroepen en bovenbouwers zullen een filmbeleving in Theater De Speeldoos meemaken.
Het zijn films die zich onderscheiden door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Bij iedere film is lesmateriaal voor in de klas beschikbaar. Leerkrachten, die met hun klas naar de film gaan, hebben dit materiaal ontvangen. Zij kunnen naar eigen inzicht verbinding maken met onderwerpen en lesactiviteiten in de groep.

Een tentoonstelling of filmbeleving met aanbod van Depot C
Depot C is een cultuurdepot, onder de vleugel van KunstLoc (voorheen Kunstbalie). Je vindt er een aantal mooiste en meest inspirerende projecten en voorstellingen in Brabant. In deze online etalage vind je de Brabantse parels op het gebied van kunstonderwijs. 
Vughtse klassen hebben gekozen voor foto- en filmaanbod via dze website:

  • diverse kleuterklassen gaan aan de slag met KIJKEN MET JE OREN; kun je geluid zien? kun je beelden horen?
  • ook gaan een aantal kleuterklassen werken aan de hand van een fototentoonstelling met ANDERSLAND; foto's bewerken!
  • de wereld van insecten wordt door groepen 3 en 4 onderzocht met het fotoproject GROTE OGEN

Gastlessen EYE FIlmmuseum
Het EYE FIlmmuseum in Amsterdam heeft speciaal voor het basissonderwijs educatievefilmprogramma's ontwikkeld. Onder begeleiding van een EYE gastdocent in de klas zullen diverse klassen groep 3-4 en 5-6 leren over filmgeschiedenis, beelden bekijken en bespreken en op onderzoek gaan met een creatieve verwerkingsopdracht.

  • De groepen 3 en 4 richten zich op het thema 'SPELEN' en maken een wonderschijf.
  • De groepen 5 en 6 werken aan 'ANIMATIEFILM' en leren over de mogelijkheden van animatie; álles kan!

Op bezoek in het EYE Amsterdam
Enkele bovenbouwklassen hebben ervoor gekozen om wat verder op pad te gaan en kennis te maken met het EYE Filmmuseum. Naast een rondleiding door de filmgeschiedenis en het gebouw krijgen de klassen een programma 'op maat' en in aansluiting bij het onderwijs op school.

Tentoonstelling van Breda Photo
Andere bovenbouwklassen gaan op school kijken naar en werken over prachtig fotowerk, wat is samengesteld door Breda Photo.
Een foto is niet alleen een plaatje; het kan meer zijn: sommige beelden vertellen een verhaal. Dat kan groot, expressief en kleurrijk zijn, maar ook introvert, raadselachtig en zelfs ongemakkelijk. Maar beelden kunnen ook momentopnames zijn, tijdloos en abstract…Aan de hand van verschillende domeinen uit de fotografie worden de leerlingen geprikkeld kritisch te kijken, beelden in relatie tot elkaar en hun context te zien, hun gelaagdheid te zien en de motieven van de fotograaf/de kunstenaar te leren herkennen.