Update Stimuleringsfonds: steunmaatregelen voor makers, instellingen en festivals

29 april 2020

BRON: www.stimuleringsfonds.nl

De covid-19-crisis raakt en ontwricht de gehele samenleving en de gevolgen zullen nog lange tijd wereldwijd merkbaar zijn. Het Stimuleringsfonds zet zich in om de gevolgen van de covid-19-crisis voor de Nederlandse ontwerpsector minder groot te laten zijn. Het Stimuleringsfonds gaat daarom door met het in behandeling nemen en beoordelen van aanvragen bij alle regelingen (met uitzondering van aanvragen voor projecten die fysiek in het buitenland plaatsvinden). Bij aanvragen die u vanaf april 2020 bij het fonds indient, gaat de adviescommissie in de beoordeling ervan uit dat de covid-19-realiteit in de plannen, voor zover mogelijk, is meegenomen.

Het fonds is daarnaast continu in overleg met de overheid, de collega-cultuurfondsen en het veld om gepaste maatregelen te nemen. In de alinea's hieronder zet het Stimuleringsfonds alle maatregelen van het fonds op een rij.

Aanpassen werkwijze fonds en adviescommissie
Sinds begin april 2020 is er een zeer forse toename van het aantal aanvragen binnen de deelregelingen en de open oproepen van het fonds. De kwaliteit blijft onverminderd hoog waardoor de adviescommissies zeer scherpe keuzes zullen moeten maken en waarschijnlijk elke aanvraagronde moeten gaan prioriteren. Het virtueel vergaderen en het toegenomen aantal aanvragen noopt het Stimuleringsfonds ertoe de werkwijze adviescommissie aan te passen. De aangepaste werkwijze wordt in de tweede week van mei 2020 gepubliceerd en geldt vanaf die datum. Om dezelfde reden is het vanaf 23 april niet mogelijk om conceptversies van aanvragen ter advies voor te leggen aan de stafmedewerkers. Gerichte vragen over de procedure, begroting of een projectplan kunnen per mail worden gesteld aan het fonds. Kijk voor de juiste contactgegevens op de pagina van de betreffende regeling.

Coulance: steunmaatregelen voor makers, instellingen en festivals
Met betrekking tot projecten die nu zijn ondersteund en te maken hebben met de gevolgen van het coronavirus stelt het fonds zich coulant op. Dat wil zeggen dat uitstel (tot en met 2021), aanpassen, verplaatsen of stopzetten van het project in principe wordt geaccepteerd. Dat geldt ook voor het vergoeden van reeds gemaakte en verplichte subsidiabele kosten indien het project niet meer kan worden uitgevoerd. Het Stimuleringsfonds zal inkomstenderving van zzp-ers in verband met nog te maken uren binnen een gesubsidieerd project dat niet meer doorgaat, niet vergoeden. Hiervoor verwijzen we naar de extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers van het rijk op deze pagina.

Hierbij geldt:
• Als je evenement of project definitief is afgelast of verzet, mail dan je contactpersoon bij het fonds.
• Als je een automatisch gegenereerd bericht van het Stimuleringsfonds ontvangt over eindverantwoording, maar je evenement of project is afgelast of verzet, mail dan je contactpersoon.
• Je hoeft geen contact op te nemen met het fonds als er twijfel is of je evenement of project doorgaat of niet. Pas bij definitief afgelasten of verzetten, mail je met je contactpersoon.

€ 300 miljoen extra voor cultuur
Het kabinet stelde op 15 april 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Met deze steun worden culturele instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector, door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis heen geholpen. Door juist deze cruciale culturele organisaties nu te steunen, kunnen zij er na de crisis voor zorgen dat de opdrachtenstroom, ook richting zzp'ers, weer op gang komt. De minister wil zo snel mogelijk starten met de uitvoering van deze maatregelen. De extra middelen wordt onder andere ingezet voor het ophogen van de subsidies voor instellingen die nu meerjarig worden ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Focus op makers
De makers in de ontwerpsector zijn gebaat bij opdrachten en subsidies. In 2019 ondersteunde het Stimuleringsfonds in totaal 654 projecten van makers (veelal uitgevoerd door zzp-ers) voor zo'n € 10 miljoen, naast ondersteuning van 98 instellingen voor € 6,1 miljoen. Alle 11 subsidieregelingen worden daarom in 2020 gecontinueerd, evenals de meeste in het jaarplan 2020 opgenomen open oproepen. Alleen is het aanvragen voor projecten (van onderzoek tot en met residency) in het buitenland niet mogelijk zolang er een negatief advies voor internationale reizen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is. Daarentegen wordt (nieuwe vormen van) internationale samenwerking (zonder de noodzaak van fysieke aanwezigheid) juist gestimuleerd binnen de verschillende deelregelingen en, waar mogelijk, binnen de open oproepen.

We zullen alles in het werk stellen om, met de beperkte mogelijkheden die we hebben, de impact van deze crisis voor de sector zo beperkt mogelijk te houden. Dat betekent dat we richting 2021 aanvullende initiatieven gaan ontplooien om de sector een boost te geven om van de covid-19-crisis te kunnen herstellen.

Bereikbaarheid Stimuleringsfonds
Het fonds is gewoon operationeel en bereikbaar via mail en telefoon, ondanks dat de fondsmedewerkers de komende tijd zoveel mogelijk vanuit huis werken. We doen ons uiterste best alle werkzaamheden zoveel mogelijk normaal te laten verlopen.

• Het secretariaat is telefonisch bereikbaar en kan je in contact brengen met de juiste collega, maar in de regel is het handiger om direct met je contactpersoon te mailen.
• De sluitingsdata zijn ongewijzigd en te vinden bij de informatie over subsidie op de website.
• De commissievergaderingen gaan door zoals gepland, maar zullen grotendeels plaatsvinden in de vorm van een videoconferentie.
• Alle fysieke informatiebijeenkomsten, workshops en manifestaties van het Stimuleringsfonds zijn tot in ieder geval 1 september 2020 uitgesteld.
• De behandeltermijn van een aanvraag blijft ongewijzigd. 10 weken vanaf de sluitingsdatum van de deelregeling, ontvang je per mail een bericht met de uitslag. Houd er rekening mee dat je project niet eerder mag beginnen dan dat je de uitslag hebt ontvangen.

Lees ook de Veelgestelde vragen en antwoorden over de gevolgen voor de culturele en creatieve sector op de site van de Rijksoverheid.