Wie was Vincent van Gogh? - Het Noordbrabants Museum

Doelgroep
Genre
Beeldend
Kosten
gratis voor Brabantse scholen of 35 euro
AANBIEDER
Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum

Op 10 april 2019 start de inschrijving voor het Van Gogh lesprogramma.
Let op, Vol=Vol!

Afdeling Publieksservice
T +31(0)73-6877 820
E reservering@hnbm.nl

Wie was de man achter het icoon? Iedereen kent Vincent van zijn schitterende schilderijen en als die gekke man die zijn oor afsneed, maar wie wás die man nu eigenlijk? In de tentoonstelling Van Goghs intimi leer je hem kennen door de ogen van intieme familie, vrienden en modellen. Vincent van Gogh is één van de bekendste Brabantse kunstenaars daarom bieden wij het Van Gogh lesprogramma gratis aan voor Brabantse scholen. Natuurlijk zijn ook scholen buiten Brabant van harte welkom. Zij betalen per rondleiding €35. Je kunt ook korting aanvragen voor de museumlessen met de Museumschatjesbon aan te vragen bij Erfgoed Brabant

Wat wij aanbieden:

  • Gratis entree
  • (Gratis) rondleiding
  • Inclusief: voorbereiding en verwerking in de klas

Rondleiding groep 1 t/m 3

Vincent van Gogh had veel vrienden, maar maakte ook vaak ruzie. Emotie speelt in het leven en werk van Vincent van Gogh een grote rol. In deze rondleiding maken de kleuters middels allerlei opdrachten spelenderwijs kennis met Van Gogh door de verhalen van zijn vrienden en familie. Ze vertegenwoordigen ieder een bepaalde emotie die aansluit bij de belevingswereld van de kleuters. Samen kijken we naar de schilderijen, schetsen en brieven en vertellen we de verhalen die er bij horen.
Wat voel jij als je hier naar kijkt?

Rondleiding groep 4 t/m 6

Vaak wordt Vincent afgeschilderd als een arme, eenzame en gekke man, maar dat is eigenlijk best overdreven! Gedurende zijn leven zijn er veel mensen geweest die van hem hielden, hem steunden en waardeerden.
Tijdens de rondleiding doen de kinderen allerlei opdrachten in de tentoonstelling en vormen de ideeën van de leerlingen zelf de rode draad voor een filosofisch gesprek en ontstaan er verrassende inzichten over deze bijzondere schilder.

Rondleiding groep 7 en 8

Miljoenen toeristen staan dagelijks in de rij voor het Van Gogh museum, de schilderijen van Van Gogh staan op mousepads, schoenen en zelfs fietsen. In de rondleiding ontmoet je niet alleen de kunstwerken van Van Gogh maar ook zijn familie en vrienden. Wat kunnen zij ons over deze bijzondere man vertellen?
We trekken die verhalen ook naar het nu: Wat als Van Gogh nu leefde, een mobiele telefoon had en social media gebruikte? Hoe zou hij dat moeten aanpakken? Hoe laat jij jezelf zien online? Heb je tips voor Vincent?