Het zal je opa maar zijn

Doelgroep
Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
in overleg
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed
Kosten
in overleg
AANBIEDER
Judith Abels

Judith Abels

Telefoon:06-15076157

Email:abelseiland@gmail.com

Website:www.judithabels.nl

 

75 jaar vrij en toch leeft de oorlog voor sommigen door.... Het blijft van belang te herdenken, overdenken en de vrijheid te vieren, ook voor jongeren van nu.

The good or the bad?

In spelletjes is het makkelijk switchen tussen verschillende personages en in oordelen over anderen ook, maar waar zou jij voor kiezen?

Deze workshop gaat over de grijstonen, de nuances, over keuzes die we maken en keuzes die al gemaakt zijn door anderen. Over de geschiedenis van WOII. Over het vervolg… hoe een complexe oorlog ingekleurd wordt door de tijd. Zwart of wit, tenminste als we niet op zoek gaan naar de verhalen achter de snapshots van de tijd.

In deze workshop komen verschillende oorlogsverhalen op theatrale wijze tot leven in het kruidenkastje van mijn opa en oma. Er zit duidelijk een luchtje aan en je zult op moet letten dat je niet al te snel je oordeelt…

Zelf ga je ook een verhaal onderzoeken en verbeelden in een kistje, doosje of (flap-uit) boek. Het verhaal gaat over de oorlog en wat meer aan het licht brengt dan alleen het ogenschijnlijke goed en kwaad, maar wat een persoonlijk inkijkje van iemands leven geeft. Hiervoor kun je onderzoek doen bij familie of boeken lezen, maar je kan ook vragen of je met iemand kan praten die de oorlog heeft mee gemaakt in je eigen dorp of stad. Begin dicht bij huis, de verhalen komen vaak van dichterbij dan je denkt.

Tip Als de kistjes, doosjes en boeken klaar zijn kun je er een museum van maken en de mensen uitnodigen die misschien een verhaal met je hebben gedeeld.

Filosoferen, onderzoeken, creëren, reflecteren