Draai mee!

Doelgroep
Groep 1-2
Tijdsinvestering
1,5 uur
Genre
Beeldend, Cultureel erfgoed
Kosten
120 euro per klas
AANBIEDER
Textielmuseum

Textielmuseum

Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013 – 53 67 475
info@textielmuseum.nl

Textielmuseum.nl

Neem samen met de klas een kijkje in het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum, en leer tijdens een workshop hoe je zelf koorden kunt ‘draaien’ van verschillende garens.

Al in de prehistorie werden koorden gemaakt. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt om zware stenen te takelen. Koorden maken is dus een vaardigheid die al vroeg werd beheerst. Nog steeds zijn koorden en touwen op tal van plekken onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan de scheepvaart. Het is belangrijk dat een koord stevig is én flexibel; je moet ermee kunnen binden. Op de passementafdeling van het museum zien de leerlingen hoe een koord wordt gedraaid. Hier worden verschillende garens voor gebruikt. In de workshop ervaren ze zelf hoe een koord tot stand komt. Iedere leerling maakt, geholpen door een medeleerling, een eigen koord, dat weer kan worden gebruikt om met de hele klas een kunstwerk te maken. Tijdens een rondleiding in het TextielLab krijgen de leerlingen een beeld van het gebruik van de moderne textielmachines.

De hele klas krijgt eerst een instructie over het koorddraaien. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep begint in het TextielLab, de tweede groep begint onder begeleiding van de leerkracht en de ouders met koorddraaien. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel kinderen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

Voorwaarden schoolbezoek
Om voor alle kinderen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. Alle begeleiders hebben vrije toegang.