Cultuur Café in het HelvoirThuis

Op vrijdag 9 juli ontmoetten we elkaar ein-de-lijk weer fysiek tijdens het Cultuur Café. Dit keer waren we te gast in het HelvoirThuis in Helvoirt.
Met zo'n 26 deelnemers uit Vught en Helvoirt zijn we samen aan de slag gegaan, om elkaar beter te leren kennen en tot werkgerelateerde inzichten te komen. Dit alles onder begeleiding van Dian en Heleen.

We kozen ervoor om na een pittig coronajaar en veel online contact weer terug te gaan naar de basis en ons te richten op het écht leren kennen van elkaar.
Dit, vanuit de overtuiging dat wanneer je elkaar weet te raken je ook beter tot verbinding en samenwerking in het werk kunt komen.
We werkten aan de hand van twee werkvormen, die we aangereikt hebben gekregen van HKU Lector Kunst en Professionalisering Bart van Rosmalen en het platform MuseworkDelen vanuit Inspiratiebronnen & de Kunst van het Vragen.

HelvoirThuis
Heel welkom voelden we ons in het HelvoirThuis; een plek waar sport, welzijn, educatie, cultuur en vrijwilligerswerk bij elkaar komen. Vrijwilligerscoördinator Sietske van Iersel vertelde kort over de activiteiten en mogelijkheden in het HelvoirThuis. En zakelijk leider Jan van den Boer zorgde voor een heerlijk diner.

Verdiepende ontmoeting met elkaar aan de hand van inspiratiebronnen
Alle deelnemers kregen vantevoren de opdracht om twee inspiratiebronnen mee te nemen. Twee bronnen die je persoonlijk inspireren en waar je telkens toe terug keert en die mee richting geven aan hoe je leeft en werkt.
Aan de hand van deze persoonlijke bronnen zijn we volgens een specifieke vraagstructuur van een citaatgesprek in groepjes met elkaar in gesprek gegaan. En het resulteerde in een tentoonstelling van composities van bronnen, waar een verhaal bij gedeeld kon worden en waarbij verbindingen tussen de gesprekspartners voelbaar en zichtbaar waren.
Een waardevolle en verdiepende manier van nader kennis maken met elkaar!

| "Verbindende werkvormen leiden écht tot dieper contact!" | 

Samen eten
Na de eerste ronde hebben we samen de tafels gedekt en gegeten, terwijl pianist en Helvoirtenaar Nico ons voorzag van wat muzikale begeleiding.
Er werd druk doorgepraat en kennis gemaakt.

"Ik ben nieuwsgierig naar meer!" | 

Inzicht krijgen door de Kunst van het Vragen
In het laatste deel van de bijeenkomst hebben we, in groepjes, werkgerelateerde kwesties met elkaar gedeeld en via de werkvorm de Kunst van het Vragen verder verkend.
Een inbrenger bracht steeds een kwestie/vraag in. Door de inbrenger in groepjes met open vragen te bevragen werden kwesties verder uitgedacht en hielpen deelnemers elkaar tot kleine en grote inzichten.

| "Fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en veel raakvlakken te ontdekken." |
| "Het lijkt me fantastisch om met een aantal van deze mensen iets te maken/bouwen/ontdekken." 
| "Verbinden...verbinden...verbinden. We moeten de grote noodzaak van cultuur duidelijk maken." | 

Met een afsluitende borrel in het gezellige 't Klooster-café van het HelvoirThuis is flink nagepraat.

Wil je meedenken over de invulling van een volgende café, samen met een kleine werkgroep? Laat het ons weten.