Terugblik inspirerend Cultuur Café over sociaal domein

Maandag 26 juni kwamen ruim 40 cultuur- en sociaal domeinpartners bijeen voor het Cultuur Café in Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg.

De avond werd muzikaal afge(t)rapt door Arjen 'Konstrukto' den Boer. Hij bracht twee eigen geschreven nummers: Rap liefdadigheid & Want ook ik.
Arjen vertelde kort over zijn werk en over de plek waar hij graag komt en creeert: het Living Museum Vught.

Vervolgens vertelden beleidsmedewerkers Frans-Jozef van den Nieuwenhuijzen en Anja de Jonge kort over de Lokale Sociale Agenda van de gemeente Vught en de relatie tot kunst- en cultuur.
Zij benoemden het belang van samenwerken tussen domeinen en partners om voor een versteviging van het sociale netwerk van inwoners te zorgen.  En ze maakten een brug naar de bijdrage aan de Positieve Gezondheid en reeds uitgevoerde en lopende cultuurprojecten.

Finn Minke, expert cultuurparticipatie, zorg en welzijn, van het LKCA nam ons op deze avond vervolgens mee in een verhaal over de waarde van kunst en cultuur voor het welzijn van mensen.

Judith Abels en Jente Swanenberg presenteerden hun project Labyrint van Vught. Dit meerjarig community-art project gaat over het delen van verhalen over gebeurtenissen en herinneringen die voorbij komen in ieders leven. De verhalen worden, samen met iedereen die wil (leren) creëren, verbeeld op textiel en uiteindelijk gebundeld in een meterslang textiel kunstwerk in de vorm van een labyrint. Hier mag men letterlijk (ver)dwalen in de verhalen van je medemens. Meedoen kan als verhalenverteller, interviewer, maker of ambassadeur.

Ook de Tree of Connection maakte zich zichtbaar. Met een rustgevend bordurend tafereel op de achtergrond bekeken we een filmpje over de verbindingen die zijn ontstaan voor Mariet, die mee doet met het project. Verbinding tussen mensen: vluchtelingen en niet-vluchtelingen en dat rondom de groeiende boom die een belangrijk symbool is in de Oekraïense traditie. DIt project is een initiatief van de twee kunstenaars Carola Mokveld en Tatiana Rylina.