Bijzondere samenwerking rondom theatervoorstelling TERECHT

10 september 2024

Kunst als spiegel op een maatschappelijk thema. Kunst als middel om met elkaar in gesprek te gaan...

Op dinsdag 29 oktober vindt in de Lambertuskerk in Vught een bijzondere voorstelling plaats: TERECHT van theatergezelschap Wabi Sabi Theater i.s.m. Het Houten Huis.
Dit is tot stand gekomen op initiatief van de Lambertuskerk en in samenwerking met de PI, Maurick College, Jongerenwerk/Elzenburg en Plaza Cultura.

In het Lambertusmagazine, het kwartaalblad van de protestantse gemeente, staat een mooi stuk geschreven over dit project:
____

Theatervoorstelling TERECHT

Wat was het begin?
Er was eens het theaterfestival Oerol in 2023. Daar was een toneelvoorstelling van Wabi Sabi Theater. Deze heette TERECHT. 
De voorstelling TERECHT “gaat over de worsteling met criminaliteit, rechtspraak en vergiffenis. Zware thema’s die door de makers ook met de nodige lichtheid benaderd zijn. Dat is heel knap. Opvallend is de liefde waarmee deze voorstelling is gemaakt “ zo luidde een recensie.

De thematiek van de voorstelling heeft een relatie met ons dorp Vught, omdat wij een Penitentiaire Inrichting (PI) hebben.
De programmacommissie van de Lambertuskerk viel ervoor. Twee mensen werden kartrekkers, met support van de hele commissie. 

Daarna was er een prachtig krachtenveld waarin diverse partijen zich aansloten. Allereerst Plaza Cultura, in de persoon van Heleen Korthals. Plaza Cultura is een instelling van de Gemeente Vught die cultuur in de gemeente bevordert. Daarmee kwam het contact tot stand met het Jongerenwerk in Vught en het Maurick College en zelf hebben we contact gelegd met de PI. Er is een krachtige samenwerking tot stand gekomen met diverse partijen van jong tot ouder, van ervaringsdeskundige tot professional, van buitenstaander tot insider, van op afstand tot akelig dichtbij.

Een theatervoorstelling met muziek en dans maakt indruk op je zintuigen. Je raakt ontroerd, boos, hoopvol, onmachtig of verdrietig. Zo komt een onderwerp dicht bij ons en onze deur. 
Soms zie ik een voorstelling waar ik meteen iedereen naartoe zou willen sturen. TERECHT is er zo een. Met weinig woorden, veel beweging en vooral veel liefde wordt in vijf kwartier duidelijk gemaakt dat een gedetineerde ook zomaar een vriend, broer of vader zou kunnen zijn.” Moet je je voorstellen, je (klein)kind,  je vriend, je neef of je dierbare buurvrouw. ….Dan is veroordelen en contact verbreken al een heel moeilijke beslissing. Door de voorstelling leef je je in in de positie van een dader, een slachtoffer, een ouder, een broer, een zus, een dochter of een zoon. 

Daarom willen we de voorstelling heel graag naar de Lambertuskerk halen. De kerk is een plek van reflectie en bezinnen op samenleven. Daarbinnen hebben we allemaal verschillende ideeën over normen en waarden. Je wordt boos als je iets wordt aangedaan. Wat doe je daarmee. Voor wie strijd je? Voor het slachtoffer? Verdwijnt daarmee de persoon van de dader?
Polarisatie ligt op de loer, ontkenning van de één en verheerlijking van de ander, goed en slecht. Maar dat is niet wat geloof en kerk aan perspectief hebben, denken wij: als je naar de ander kijkt, zie je ook jezelf. We willen daarom graag na deze voorstelling ook een gesprek met elkaar hebben onder leiding van een professional die gewerkt heeft in de PI. Die hoopvol is gebleven, niet verbitterd is geraakt en voor wie alle verhalen kostbaar zijn. 

Wanneer:
29 oktober 2024

Tijd:
Voorstellingen om 14.30 uur en 19.30 uur

Kosten:
De toegangskaarten zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar.
Boekingsinformatie via de website van de Lambertuskerk.

 

Het project wordt mede mogelijk gemaakt met financiering van Gemeente Vught, Stichting Maecenas, Lambertuskerk Vught, Diaconie Lambertuskerk, Jongerenwerk Vught en Plaza Cultura.

Foto: Nichon Glerum | Wabi Sabi Theater
Trailer: Wabi Sabi Theater