Bs de Touwladder verwelkomt beeldend kunstenares Andet Kuipers-Goossens

8 november 2019

Kunstenaars actief aan het werk zien is op bs de Touwladder een jaarlijks terugkerend gebeuren. Dit schooljaar werd Andet Kuipers-Goossens uitgenodigd om in een aantal weken (september en oktober) een schilderij te komen maken voor basisschool “de Touwladder” te Sint-Michielsgestel.

We wilden haar graag aan het werk zien om zo de kinderen een mooie gelegenheid te geven dat allemaal van dichtbij te volgen. Zo konden de kinderen het schilderij “geboren” zien worden, vragen stellen, technieken zien én enkele kinderen konden naast Andet ook een schilderij maken.Daarnaast was het voor de collega’s een mooie manier om actief te zien hoe Andet werkte met de competenties voor cultuureducatie (reflecterend, creërend en onderzoekend vermogen) en welke gedragsindicatoren je daarbij kunt waarnemen.

Waarom Andet?  Andet heeft lange tijd bij BS. de Beekhof en bij BS. de Touwladder gewerkt als leerkracht.Ze vertelde dat ze al heel lang bezig is met haar beeldend talent. Tijdens haar basisschool merkten de leerkrachten al op dat ze erg goed kon tekenen. Ze mocht met haar tekeningen de klassen langs om haar tekeningen te laten zien. Van haar ouders mocht ze toen al een schriftelijke tekencursus volgen. Na haar opleiding voor leerkracht was ze in haar vrije tijd altijd bezig met het volgen van lessen in tekenen en schilderen, o.a. portret en modeltekenen. 

Ze hoopt dat er op deze school ook kinderen hun talenten leren ontwikkelen. Ze wil de kinderen   aansporen om hun eigen creativiteit te laten gebruiken samen met hun intuïtie. Rustig kijken wat er ontstaat en steeds afwisselen van waarnemen en reflecteren. Gebruik je eigen kleur, je eigen ideeën en laat los wat gebruikelijk is. Iedereen kan zo op eigen wijze vormgeven aan ervaringen, emoties en ideeën. Dit alles kan prachtig tot uiting komen bij de kinderen als ze beeldend bezig zijn.

Het schilderij van Andet hangt op het leerplein van de middenbouw. Iedereen is welkom om het te komen bewonderen!

 

Tekst: Liesbeth van Rijn (leerkracht en ICC'er bs de Touwladder)