De werken van de kinderen zijn alvast klaar... Atelierroute Sint-Michielsgestel

12 juni 2019

In september wordt de vijfde editie van de Atelierroute in de gemeente Sint-Michielsgestel gehouden. Bij de voorbereiding van deze atelierroute ontstond al snel het idee om ook kinderen van de basisschool hierin te betrekken. Enerzijds om kinderen zelf te laten ervaren om samen een kunstwerk te maken, en anderzijds kinderen iets meer over “wat is kunst “te vertellen.

Omdat het de vijfde editie is, en vijf deelgemeentes meedoen aan de atelierroute, te weten Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Berlicum, Middelrode en Gemonde, is er gekozen voor het thema “VIJF”. Het leek ons daarom leuk om de groepen 5 van de basisschool uit te nodigen deel te nemen aan een workshop die op school zou worden gegeven. We hebben alle basisscholen aangeschreven en twee basisscholen hebben positief gereageerd : basisschool de Parel in Berlicum en de Herman Jozefschool in Middelrode. Daarna is er contact geweest tussen Plaza Cultura, de basisscholen en de kunstenaars die de workshop vorm zouden gegeven.

In overleg met de groepen 5 van de twee basisscholen, de leerkrachten van school en de kunstenaars ontstonden de ideeën voor de workshop.

Basisschool Herman Jozefschool heeft gewerkt rondom het thema “Samen een steentje bijdragen”. Gegeven door Netty Werkman, waarbij de kinderen op een grote hand aan de ene kant hun eigen hand konden afdrukken en aan de andere kant van de hand een eigen steentje konden plakken.

Basisschool De Parel heeft binnen 2 workshops gewerkt aan “CIJFER VIJF”. Gegeven door Gerry de Groot en Ingrid van Wamel. Hier konden kinderen in groepjes 5 grote vijven versieren met onderwerpen die ze zelf gekozen hadden, zoals: dieren, cirkels, parels, vijven, en bloemen.

Resultaat workshop van beide scholen: kinderen hebben erg enthousiast meegedaan en meegedacht. Mooi was ook om te zien dat kinderen goed samenwerkten en zelf met ideetjes kwamen. Kinderen gaven aan dit vaker te willen doen. Complimenten ook voor de leerkrachten, Tom de Beer (Herman Jozefschool) en Laura Timmermans (De parel) die goed meedachten en mee hebben geholpen.

Op de overzichtstentoonstelling in september 2019 worden de kunstwerken van alle deelnemers van de atelierroute ten toon gesteld. Ook de kunstwerken van de kinderen van de twee basisscholen worden hier getoond. De kinderen krijgen nog een leuke uitnodiging om samen met hun ouders, vriendjes, familie te komen kijken.

Kortom: een geslaagd project!

Was getekend Ingrid van Wamel