Eigenwijs & Vrij - 80 jaar vrijheid in de klas

20 juni 2024

In oktober 2024 is Vught en omgeving 80 jaar geleden (in 1944) bevrijd, dit wordt in het weekend van 26 en 27 oktober gevierd door de hele gemeente. Van 2 tot 13 oktober is de Kinderboekenweek met als thema Lekker, eigenwijs! We hebben een mooi cultuuraanbod ontwikkeld, waarin we deze twee waardevolle thema’s aan elkaar koppelen. Hiermee werk je aan burgerschap én cultuureducatie! Het aanbod staat open voor alle scholen in de gemeente Vught en kan in september/oktober 2024 ingezet worden. De kosten zijn gering omdat we subsidie hebben gekregen vanuit het Jeugdfonds Vught voor dit belangrijke thema. 

  1. Reinou Vogel vertelt, met ondersteuning van muziek en/of materialen, in de klas twee verhalen. Daarvan is één verhaal gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog in Vught (historisch verhaal) en één verhaal is afkomstig uit de jeugdliteratuur (fictief verhaal). In beide verhalen wordt de rol van meisjes/vrouwen belicht en hoe zij zoeken en strijden voor vrijheid. Daarna gaat ze met de kinderen in gesprek: wat is de vrijheid die de meisjes in deze verhalen hebben opgezocht? Waarom is dat zo eigenwijs/dapper? Hoe ga je op zoek naar je vrijheid? Wat betekent vrijheid in jouw leven? Wat zijn de manieren naar hoe jij naar vrijheid zoekt? Vervolgens gaan kinderen zelf verhalen maken met behulp van een storyboard. Kinderen presenteren de verhalen aan elkaar.
     
  2. In twee lessen wordt in de klas samen een lied geschreven over vrijheid en eigenwijsheid. Ter inspiratie wordt ook aandacht besteed aan een moedig lied van gevangenen uit Kamp Vught. Kinderen schrijven mee aan eigen teksten. Eventueel kan van tevoren al een refrein op maat voor de school gemaakt en toegestuurd worden. In de eerste les maak je samen het lied en wordt er een paar keer geoefend. Vervolgens oefent de leerkracht zelf met de klas, zodat in les 2 het lied kan worden opgenomen (alleen audio). Dit kan met één klas, maar ook met meerdere klassen op school. De mogelijkheid voor een video-opname, met of zonder dansje, is bespreekbaar.
     
  3. Als je al eigen ideeën hebt rondom 80 jaar vrijheid of een kunstvakdocent op het oog hebt waar je graag mee wilt werken, dan denken we graag met je mee! Wellicht kunnen we ook financieel iets voor je school betekenen.

Meer info? Neem contact op met Laurie via laurie@plazacultura.nl.