Even voorstellen: dansdocente Marina Kaptijn

12 maart 2024

Mijn klassieke balletopleiding is de basis voor een loopbaan van ruim dertig jaar in het theater. Van danseres ontwikkelde ik me tot performer, docent, en coach voor dansers. Ik heb over de hele wereld workshops over fysiek theater gegeven, vooral aan professionele performers. Omdat ik ook graag met andere doelgroepen en met kinderen wil werken heb ik in 2022 mijn diploma aan de Master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten behaald.

Als theaterprofessional en ontwerper van kunsteducatieve projecten denk ik graag mee bij het initiëren en ontwerpen van projecten die dans, theater, kunst, maatschappij en educatie met elkaar verbinden.

In mijn dans en theater workshops koppel ik beweging, dans en verbeelding met elkaar. De fysieke beleving staat centraal: door te bewegen leren we, via de zintuigen en het lichaam de wereld om ons heen kennen. Ik werk ‘op maat’, dat wil zeggen: ik kijk altijd naar de wensen en de mogelijkheden van de opdrachtgever en deelnemers, rekening houdend met de tijd en de (on-)mogelijkheden van de ruimte die er is. Soms kan een beperking juist bijdragen aan creatieve oplossingen die anders misschien niet bedacht waren.

In mijn kunsteducatieve projecten kan muziek en beeldende kunst het startpunt zijn voor dans-opdrachten: als inspiratie bron, als thema, als bewegingsmateriaal. Alles om de verbeelding in beweging te brengen. Voor het Holland Festival heb ik bijvoorbeeld een kunsteducatief project ontwikkeld, geïnspireerd op het werk van de Japanse kunstenaar Ryuichi Sakamoto, voor kinderen tussen de 11 en de 13 jaar oud. Ook heb ik ervaring met lesgeven aan kinderen van 5 tot 10 in het (speciaal) basisonderwijs (T.O.S.). Op een theaterwerkplaats voor mensen met autisme heb ik samen met een collega een onderzoek naar hun beleving van dans gekoppeld aan tekenen. De getekende gesprekken die ontstonden waren de basis voor verder onderzoek.

Sleutelwoorden voor mijn werkwijze zijn: plezier, verbeelding, en beweging.

Er zijn ontelbare manieren om met dans en beweging bezig te zijn. ‘Gewoon’ een balletles geven kan ook. Ik vind het leuk om in overleg met de school of opdrachtgever tot een voorstel te komen waar we allemaal blij van worden.

Benieuwd? Neem dan contact op met Marina via https://www.marinakaptijn.nl/ of kaptijnm@gmail.com