In the spotlight: ritueelbegeleider Christien van Bergen

21 augustus 2019

Mijn naam is Christien van Bergen, ik praat graag over de dood en ja, dat vinden veel mensen raar. Het is mijn dagelijks werk en ik vind het nog leuk ook. Als ritueelbegeleider bij afscheid mag ik mensen begeleiden bij het vorm en inhoud geven aan een bijzonder moment in hun leven.
Meestal bij een overlijden. “Jee, dan is het altijd verdrietig” krijg ik vaak te horen. En dan ben ik blij dat ik mag zeggen dat het niet alleen maar verdrietig is. Natuurlijk is het moeilijk en zijn er vaak veel tranen maar gelukkig wordt er ook gelachen. Samen met een familie halen we herinneringen op. We brengen in beeld wie hun dierbare was en wat die persoon voor iedereen betekent heeft. Het gebruik van symbolen en rituelen zijn hierbij heel waardevol.
Ik ga graag op zoek naar talenten die in elke familie aanwezig zijn.  Denk aan tekenen, schilderen, schrijven, zingen, muziek of een fotopresentatie maken. Maar ook een kist beschilderen of misschien wel zelf een kist maken. En wat me dan opvalt is dat vooral kinderen de meest creatieve ideeën hebben.

In de klas
Ik vind het belangrijk dat we gewoon praten over de dood. Als gastspreker van doodgewoon in de klas kom ik graag naar scholen om met leerkrachten en kinderen in gesprek te gaan. De afgelopen jaren heb ik ook vanuit verschillende perspectieven bijdragen mogen leveren aan kunst- en cultuureducatieprojecten op scholen en in musea. Ik luister graag naar de behoeftes die er op scholen zijn om vervolgens samen een passende werkvorm te vinden zodat praten over de dood ook op scholen een beetje gewoner gaat worden.

Benieuwd naar wat ik voor jouw school kan betekenen? Klik dan hier.

Hartelijke groeten en tot ziens,

Christien van Bergen
info@christienvanbergen
06-25450954
www.christienvanbergen.nl