Kinderboekenweek 2023 : thema 'Bij mij thuis'

7 september 2023

Het thema van de Kinderboekenweek die in oktober dit jaar wordt gehouden is 'Bij mij thuis'. Dat heeft organisator CPNB bekendgemaakt. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Sanne Rooseboom, onder meer schrijver van de serie Het Ministerie van Oplossingen. Lees verder op nos.nl

CultuurBox en Plaza Cultura slaan de handen in één en verzamelen voor jou op deze pagina allerlei culturele activiteiten welke aansluiten bij het thema 'Bij mij thuis'.

 • Kindertheater.nl heeft passende voorstellingen op een rijtje gezet, waaronder 'Ijsbeer in de tropen' en 'Thuis' (speciaal geregiseerd voor de Kinderboekenweek)
 • Zoals elk jaar biedt Vanaf2 prachtige voorstellingen aan, die perfect aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek.
 • WIRWAR Theaterproducties met de Kinderboekenweek special: BONJE -op school-
 • SNENS heeft speciaal voor de Kinderboekenweek Postbode paniek ontwikkeld: een educatieve belevingstheater-workshop* op school!
 • STT Producties gaat dit jaar aan de hand van dit mooie thema met prachtige voorstellingen in op diversiteit: Bij mij thuis spelen we elke avond voor het slapengaan dat we ridders zijn. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we Rosj Hasjana. Bij mij thuis wonen twee papa’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag couscous. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bel voor meer informatie met Annemieke: 030 - 294 14 19
 • De Schoolschrijver heeft het maandprogramma Superik (gr 5 tm 8) ontwikkeld: Kinderen onderzoeken in het maandprogramma Superik voor groep 5-8 wie zij zelf zijn (bijv. karakter, cultuur, uiterlijk, familie en vrienden). Ze verwerken hun persoonlijke kenmerken in het personage dat zij bedenken voor hun eigen fantasieverhaal. Digibordlessen met schrijvers Iven Cudogham, Najiba Abdellaoui en Stine Jensen. Meer informatie over het nieuwe maandprogramma Superik, kun je HIER vinden.
 • Kinderboekenmuseum / Literatuurmuseum: De Kinderboekenweek wordt in het museum in Den Haag groots gevierd. De originele illustraties van het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven door Yvonne Jagtenberg zijn te bewonderen en Yvonne komt op 8 oktober een speciale workshop te geven. Bekijk daarnaast het werk van de winnaars van de Zilveren Penselen en het Gouden Penseel. Passend bij de Kinderboekenweek biedt het museum ook speciale museumlessen aan voor scholen
 • In de tweede week van het schooljaar ontvangen alle basisscholen van Erfgoed Brabant een inspirerende lesbrief waarmee ze erfgoed kunnen koppelen aan de Kinderboekenweek. Zij sturen jullie in die week ook deze lesbrief ook zodat jullie op de hoogte zijn. Daarnaast verschijnt de lesbrief in die week op onze website zodat jullie de link kunnen delen als jullie dat passend vinden. Wil je extra exemplaren bestellen om uit te delen? Dan kan dat door een mailtje te sturen aan info@erfgoedbrabant.nl.
 • Kansengelijkheid is één van de thema’s binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Een groot containerbegrip, waarover we vanuit het werkveld vaak de vraag krijgen: Wat zijn concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan? Kunstloc Brabant heeft met een aantal professionals op het gebied van cultuur, onderwijs en inclusie in een Professionele Leergemeenschap (PLG) gewerkt aan een lespakket dat in te zetten is in de klas. Het sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek “Bij mij thuis”. Maar ook na de Kinderboekenweek is het materiaal goed te gebruiken om aan de slag te gaan met inclusiviteit in de klas. 
 • Op zoek naar een creatieve invulling van de Kinderboekenweek? Maak gebruik van het gratis lesmateriaal van Filmhub Zuid en bekijk de filmtips hier.
 • EigenwijsNext: Bouw je eigen thuis in deze muziekles. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Deze nieuwe les voor groep 5 gaat over wat jouw huis een thuis maakt. Hier leren de kinderen over de verschillende muziekculturen in hun eigen straat. 
 • Ontwerp het Kinderboekenspel. Ontwerp jij het winnende spel? Elke school, klas of kind wordt uitgedaagd om een eigen spel rondom hun favoriete kinderboek te ontwerpen. Een ontwerpwedstrijd waarbij creativiteit en lezen gestimuleerd wordt. Tijdens het Spellenfestival op 4 november wordt de winnaar gekozen en het winnende idee wordt echt geproduceerd. Ontwerp het Kinderboekenspel wordt georganiseerd in samenwerking met de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.  De inschrijving loopt van 1 september t/m 15 oktober 2023. Informatie en aanmelden