Met de klas naar het filmtheater - IDFA

17 april 2023

Bron: Idfa.nl

De mooiste onderwijsprogramma's, het hele jaar door te bezoeken in filmtheaters in heel Nederland

Het gehele jaar door met je klas IDFA-films bezoeken in een theater in de buurt? Dat kan! In samenwerking met onze collega's van Netwerk Filmeducatie, Eye, Cinekid, NFF en IFFR, biedt IDFA  jaarrond en landelijk negen gloednieuwe educatieprogramma’s aan voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Op de website van IDFA lees je hoe je de programma's kunt boeken.

Programma's

PO 1-2: Filmavonturen

Filmavonturiers opgelet! Ogen open en oren gespitst? We gaan op ontdekkingstocht in de wereld van film. Leerlingen kijken verschillende korte films en leren welke zintuigen je als filmavonturier gebruikt. Ga je mee op reis? 

PO 3-4: Een heleboel gevoel

Film maakt indruk. Maar hoe kan het dat je een film grappig, verdrietig, verwarrend, stom of mooi vindt? Op welke manieren kan je als filmmaker trucjes toepassen die het gevoel van de kijker stuurt? 

PO 5-6: Filmtastisch!

Ontdek de kracht van verbeelding aan de hand van korte fantasievolle films. Observeer, leer en bediscussieer hoe filmmakers gekke, spannende of merkwaardige ideeën vormgeven in een filmverhaal – en doe een beroep op je eigen fantasie... 

PO 7-8: Ik en de wereld

Dit programma bestaat uit een compilatie van films waarin leerlingen kennismaken met leeftijdsgenoten. Filmportretten, in documentaire- of animatievorm, waarin duidelijk wordt dat het niet altijd eenvoudig is te zijn wie je wil zijn. 

VO 1-2: Live online

De invloed van de online wereld op het dagelijks leven wordt op verschillende manieren ervaren en verbeeld. Als gevaar, als noodzakelijk kwaad, maar ook als kans, als uitlaadklep of als als verlengstuk van wie je bent. Hoe mediawijs zijn leerlingen en doorzien ze de keuzes van filmmakers in verhalen over (verschillende aspecten van) online media? 

VO 2-3: Film natuurlijk

Van een dystopische animatie tot een activistisch portret, van een grappige vlog tot een observerende documentaire: in dit filmprogramma staat het klimaatprobleem centraal. Welke boodschap en welk gevoel haal jij uit de films en hoe hebben de filmmakers dat voor elkaar gekregen?

VO 4-5-6: Ontdek de maker

Tijd om het makerschap te bestuderen. Wie is de maker van een film en hoe ziet het maakproces eruit? Hoe wordt het verhaal verteld? Kritische kijkers maakt beeldbewuste makers. Schuilt er een filmmaker in jou? 

Lees meer over deze programma's (en boek!) op de website van idfa