Multidisciplinair werken? Ja, dat is het bij ‘Dit is IK’!

24 maart 2021

En dan is het nu zover vandaag gaat het Brugklasproject ‘Dit is IK’ van start. Eén groep 8 van de Springplank en twee groepen 8 van de Piramide gaan de komende tijd onderzoeken wat het betekent om om deze leeftijd jezelf te ontwikkelen op sociaal en maatschappelijk gebied. 

‘Dit is IK’ is ontstaan vanuit de behoefte van een destijds groep acht leerkracht Janneke van de Springplank. Vanuit de Springplank vonden ze dat groepen achters in heel Vught elkaar zouden moeten kunnen ontmoeten, immers een jaar later gaan ze naar de brugklas en komen ze kinderen tegen van andere scholen. Vanuit deze behoefte zijn Janneke, Angelique Vullings van Jongeren Werk Vught en Plaza Cultura gaan na denken hoe een activiteit betekenisvol kan zijn vanuit de leerling om terug te kijken op achter jaar schoolloopbaan en vooral vooruit kijken. Persoonsvorming krijgt veel aandacht maar ook in relatie tot sociaal maatschappelijke aspecten als bijvoorbeeld groepsdruk. Want er gebeurt nogal wat als je van een de oudste van groep acht naar een brugpieper gaat. En dan kom je ook nog de puberteit wat vaak veel impact heeft voor de leerling zelf, de ouders, vrienden en vriendinnen enz.

Daarom wordt er binnen het project ‘Dit is Ik’ samengewerkt met: Buro Halt, kunstenaar Judith Abels, leerlingen van het Maurick College als ervaringsdeskundigen, Jongerencentrum Elzenburg, GGD, Jongerenwerk Vught en Plaza Cultura. De doelgroep zijn naast de leerlingen van de groepen 8 óók hun ouders.

Helaas zijn de scholen nog niet open, maar vandaag (24 maart) start dan toch echt de eerste digitale interactieve workshops door Jongerenwerk Vught. Eén ander onderdeel dat volgende week start is het maken van een Me -ni -museum voor Me Myself and You onder leiding van Judith Abels. Dit museum wordt eind juni gepresenteerd in de Elzenburg.