Wat maakt Helvoirt zo bijzonder en welke verhalen moeten verteld worden aan andere kinderen en volwassenen die in het dorp wonen, of het dorp bezoeken? Welk gebouw maakt je nieuwsgierig? En wat is er toch met dat dat ene graf op de begraafplaats bij de Kerkstraat en waarom staat er zo’n klein gebouwtje op het kerkplein in het dorp?
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Dr. Landmanschool gaan direct na de Carnavalsvakantie op onderzoek uit in de eigen leefomgeving. Samen met initiators Saskia van Oversteeg (Sas Illustraties), het Vughts Museum, leerkrachten én met diverse Helvoirtkenners werken ze aan een eigen erfgoed(speur)tocht door Helvoirt en specifiek de buurt rondom hun eigen school.
PietertjesPad
In Vught bestaat al het PietertjesPad, dat samen met leerlingen van basisschool de Springplank werd ontwikkeld. Nog steeds is deze erfgoedwandeling, die vertrekt vanuit DePetrus en voert langs diverse hoogtepunten en betekenisvolle plekken en gebouwen, te bewandelen.
Maar ook in Cromvoirt is Pietertje geen onbekende. Daar werd ook een mooie erfgoed-wandeling gemaakt samen met leerlingen van Kindcentrum De Leydraad. Pietertje trekt samen met zijn Cromvoirtse vriendje Lamberti vanaf De Oude Herberg het dorp in. Dat is ook de plek waar de routebeschrijving kan worden afgehaald.
Erfgoedmascotte van het Vughts Museum voor de jeugd, genaamd Pietertje, woont in DePetrus, en maakt nu een uitstapje richting Helvoirt!
Onderzoeken, verzinnen, creëren
Een erfgoed-route maak je niet zomaar. De deelnemende leerlingen doorlopen veel stappen en doen zelf grondig onderzoek. Ze duiken diep in de geschiedenis van hun eigen dorp. Welke belangrijke gebouwen, gebeurtenissen, mensen en natuur zijn kenmerkend voor het dorp en wat valt er nog meer te ontdekken? Helvoirt- kenners in de klas vertellen over het dorp, vroeger en nu.
Na onderzoek gaan de leerlingen wandelen en fotograferen. Goed observeren, met elkaar bespreken en het leren waarderen van kerkgebouwen, bijzondere gebouwen en boerderijen. Maar ook opvallende mensen, bomen en dieren in het dorp. Als de route bepaald is gaan de kinderen tekenen en opdrachten maken die passen bij de route.
De door de kinderen bedachte opdrachten en tekeningen worden door Sas Illustraties verwerkt in een prachtige plattegrond.
Verslag
De deelnemers zullen regelmatig verslag doen van hun proces en project. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat!
Het project is een mooie samenwerking tussen het Vughts Museum, Sas Illustraties, Dr. Landmanschool, diverse Helvoirtexperts en dorpsgenoten en buurtbewoners.
Het PietertjesPad in Helvoirt wordt mede mogelijk gemaakt door Postcode Loterij Buurtfonds en Plaza Cultura.