Project literatuureducatie op bs de Touwladder

1 december 2022

Leren verhalen vertellen
Op bs de Touwladder hebben alle kinderen gastlessen gehad van verhalenverteller Adrie Gloudemans. Dinsdag 27 september was de aftrap. Vier weken lang heeft hij in alle groepen de kinderen geleerd om verhalen te vertellen.

In de groepen 1-2-3 heeft hij de leerlingen uitgedaagd om via een verhalentekening tot vertellen te komen. De leerlingen van de groepen 4 t/ 8 hebben geleerd om zelf korte (volks)verhalen te vertellen zonder tekst van buiten te leren. Die (volks)verhalen werden eerst gelezen door de kinderen. Daarna konden ze aangeven wat hun top drie was. Als laatste kozen ze uit die top drie het verhaal wat ze in eigen woorden zouden gaan vertellen.

Om tot vertellen te komen gebruikten de kinderen hun zelfgemaakte storyboard. Een storyboard is een stuk papier in vier of acht vakken verdeeld, waarin de kinderen het verhaal in tekeningentjes beschreven. Dat storyboard gebruikten ze als geheugensteun tijdens het vertellen. De gastlessen zijn inmiddels afgesloten met een gezellig, druk bezocht verhalencafé in november.

Ouders, opa’s, oma’s, buren of vrienden hebben genoten van de vele verhalen en de muziek die verzorgd werd door Adrie en drie kinderen. Geen een verhaal werd hetzelfde verteld, omdat iedereen weer zijn eigen woorden ervoor gebruikten. Het verhalencafé werd afgesloten met een daverend applaus.

Foto's en tekst: Liesbeth van Rijn - bs de Touwladder