Theaterdocenten in de spotlights!

17 januari 2020

Komend half jaar besteden meerdere scholen in ons werkgebied aandacht aan theater/drama. Daarom zetten we begin 2020 wekelijks een theaterdocent uit de regio 'in the spotlight' op onze social media. Hieronder vind je al deze gezichten onder elkaar.

Wies Elshout (zie filmpje onderaan deze pagina)
Mijn naam is Wies Elshout en ik bied op energieke wijze begeleiding op het basisonderwijs om theater te integreren in de dagelijkse lessen in de klas. Dit doe ik onder andere door middel van inspiratielessen, workshops voor leerkrachten, observaties en feedback. Mijn doel is theater laagdrempelig te maken voor leerling en leerkracht zodat kunst en educatie elkaar kunnen versterken. Daarnaast ben ik inzetbaar als theaterdocent om theaterprojecten op school vorm te geven, van kleuterklas tot bovenbouw.
Meer info over haar vind je via https://www.plazacultura.nl/aanbod/theaterlessen-en-coaching-wies-elshout.

Gabri Wijnakker (zie filmpje onderaan deze pagina)
Mijn workshops theatersport & improvisatietheater worden vooral ingezet op basisscholen. Ter voorbereiding op de eindmusical van groep of als masterclass tijdens een themaweek: ik geef workshops waarbij ik met een groep kinderen gaan werken aan hun eigen theatervaardigheden! Mijn theaterlessen en dramaworkshops gaan, naast de ontwikkeling van dramatische vaardigheden, ook over de ontwikkeling van persoonlijkheidsvormende vaardigheden. Meer info over Gabri vind je via https://www.plazacultura.nl/aanbod/theaterworkshops-paarse-caravan.

Sofie van den Krommenacker
Hoi! Mijn naam is Sofie van den Krommenacker (1969), theatermaker, theatervakdocent, trainer, moeder en eigenaar van ‘van den Krommenacker theaterproducties’. Ik heb een jaar op de toneelschool in Maastricht gezeten en heb de theateropleiding in Eindhoven gevolgd en afgerond. Ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam in het vak. Als theatermaker/regisseur heb ik tal van theaterproducties gemaakt bij verenigingen in Brabant, lessen en workshops gegeven binnen het onderwijs (zowel primair- als voortgezetonderwijs), centra’s voor de kunsten en bedrijven. Daarnaast ben ik jarenlang als maker en artistiek leider verbonden geweest aan theater Naat Piek te Uden. Sinds 2017 heb ik mijn eigen theaterproductie bedrijf: vandenKrommenacker Theaterproducties. Ik ben o.a. het ‘huisgezelschap’ van theater Markant te Uden en breng daar jaarlijks 2 theaterproducties op de planken, waaronder ook scholenvoorstellingen. Daarnaast ben ik al 6 jaar verbonden als theatervakdocent bij speelleercentrum De Wijde Wereld te Uden. Ik heb binnen deze school ook drie jaar als ICCer gewerkt en ben inhoudelijk op de hoogte van De Cultuur Loper.

Ik werk sterk vanuit de fysiek (heb ook een dansachtergrond) en maak theatervoorstellingen waarbinnen ik de kwaliteit van spelers als uitgangspunt neem. Ik laat me inspireren door thema’s die dicht bij huis liggen: mensen en relaties, de wereld van alledag, het leven zelf. De ogenschijnlijke ‘gewone’ wereld, maar altijd met diepere lagen.

Mijn lessen binnen het primair onderwijs richten zich vooral op spelplezier waarbinnen veiligheid, vertrouwen, onbevangenheid, nieuwsgierigheid, kwetsbaarheid en ruimte om te ontdekken belangrijke kernwoorden zijn. De kinderen worden spelenderwijs uitgedaagd hun eigen uitdrukkingsmogelijkheden te verkennen. Binnen verschillende werkvormen op het gebied van spel, beweging en improvisatie leren de kinderen zichzelf presenteren en expressief uiten. In mijn lessen vind ik het belangrijk dat de kinderen hun eigen verbeelding en creativiteit leren inzetten en hier plezier aan beleven. Het maken van een (eind)presentatie behoort ook tot de mogelijkheden. Ook ben ik in te zetten voor theatrale en inspirerende team-activiteiten of trainingen aan (onderwijzend) personeel binnen zowel primair- als voortgezet onderwijs.

Voor meer mogelijkheden kun je altijd contact met me opnemen: sofie@vdktheaterproducties.nl en www.vandenkrommenackertheaterproducties.nl.Fleur van Rijn (zie filmpje onderaan deze pagina)

Fleur van Rijn
Hoi! mijn naam is Fleur van Rijn. Als theaterdocent werk ik, vanuit Buro Alsof, aan veel uiteenlopende theaterprojecten.
Met Buro Alsof ontwikkel ik theatereducatie en projecten voor het primair- en voortgezet onderwijs, buitenschoolse opvang en andere culturele instellingen. Ook heeft Buro Alsof een eigen jeugdtheaterschool in ‘s-Hertogenbosch waar kinderen vanaf 5 jaar welkom zijn in de Theaterklas! Voor instellingen werk ik het liefst aan op maat gemaakte projecten, zodat ik aan de specifieke wensen van de opdrachtgever kan voldoen.

In alle theaterprojecten staat de eigenheid, fantasie en spelplezier van de leerling voorop. Buro Alsof wil met haar theatereducatie zorgen voor verwondering, verdieping en herkenning. Kinderen en jongeren stimuleren om met een open blik naar de wereld om je heen te blijven kijken. Ruimte bieden voor de ontwikkeling van dramatische en persoonlijke vaardigheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website en instagram van Buro Alsof.