Theaterlessen en teamscholing door Nathalie Bosters op bs de Parel

13 december 2019

Dit jaar staat 'theater' als kunstdiscipline in de spotlights op bs de Parel in Berlicum. Hoe zij dit uitwerken? O.a. door een teamscholing en theaterlessen in de klas met Nathalie Bosters (deskundigheidsbevordering) maar ook met het bezoeken van professionele voorstellingen waaronder de voorstelling 'Ruimtevlucht' van Het Houten Huis in de Verkadefabriek.

Teamscholing en theaterlessen in de klas
We zijn begonnen met een actieve team-trainingsmiddag met de leerkrachten en directrice. En vervolgens werken we zes weken lang met alle kinderen van de school. Leuk! En heel goed ook. Theater zorgt voor vrijheid en zelfvertrouwen. Het gaat schijnbaar spelenderwijs, maar kinderen leren er veel van.
In de workshops doen we allerlei drama oefeningen en spellen. En… we werken naar een voorstelling toe, die we aan het eind van deze theaterweken voor publiek gaan spelen. Als je met kinderen theater wilt maken zijn er een aantal basisvoorwaarden die je kunt creëren. Vanuit een veilige basis kun je steeds een stapje verder zetten.

Met de leerkrachten zijn we daar ook mee bezig geweest. Ze hebben een hand out ontvangen waar ze mee aan de slag kunnen. Veel (drama)oefeningen en spellen zijn leuk om in de klas te doen, of in de gymzaal.. of hoe de leerkracht ze graag in wil zetten.

Kinderen kunnen zich lekker uitleven en bewegen in de workshops, maar gaan ook stapjes zetten. Ze leren om goed bij zichzelf te blijven, en van daaruit naar de ander te kijken en te luisteren. Het ene kind gaat meer staan en de ander ziet dat hij/zij af en toe even mag wachten. Kinderen worden flexibeler, kunnen beter keuzes maken, gaan met emoties werken. Ze leren hun lijf en stem in te zetten, uit te beelden, te improviseren en samen te werken. Ze leren elkaar en elkaars verschillen te omarmen. Ieder heeft zijn eigen fantasie en uitingsvormen. Hoe leuk is dat! Als je je veilig voelt durf je dat te laten zien. Geef elkaar de ruimte, niets is gek. Ze worden uitgenodigd om niet alleen de stoere, of misschien juist verlegen buitenkant te laten zien, maar ook een stukje van hun mooie binnenwereld.

Fijn samenwerken, dat is ook theater, het goed hebben samen. Theater is zo veelomvattend: of er nu een voorstelling gespeeld wordt, of een paar kinderen doen een stukje in de klas, of er wordt een leuk spel op het schoolplein gespeeld: de Parel is aan de slag met Theater!!

 

Tekst: Nathalie Bosters, Nspire kindertoneel