Uitgelicht: de 'Dans der schepselen' uit VerderKijken, DoorDenken

26 januari 2022

Kunst uit Vught en Sint-Michielsgestel in de spotlight! Zin om aan de slag te gaan met je klas? Gebruik dan onderstaande Verderkijken, Doordenken kaart.

Vandaag de 'Dans der Schepselen' van Albert Kramer. Dit kunstwerk is te vinden aan de Laamhoef in Gemonde. Het heeft heel lang geduurd voordat dit kunstwerk er stond. De buurtbewoners wilden namelijk naast een kunstwerk en ook een speeltoestel in hun wijk. De gemeente besloot om beiden te combineren tot één geheel; een kunstwerk waarop ook gespeeld kan worden.

Wat Albert Kramer zegt over zijn manier van werken: "Ik ben gefascineerd door de mens in relatie tot de dierenwereld. Voor mij maken mensen daar deel uit van en vice versa. Mensen krijgen vaak dierlijke eigenschappen en dieren zeer menselijke trekjes. Soms maak ik van gebruiksvoorwerpen organische vormen die aan mensen of dieren doen denken.Elke vorm ontstaat uit een spel met drie golvende vlakken die elkaar snijden in drie krommende lijnen. Elke vorm lijkt geabstraheerd, maar is een realistische weergave van mijn filosofie. Mijn voorkeur gaat uit naar mensen, dieren en op levende wezens lijkende voorwerpen, die voortdurend in beweging zijn. Elementen, zoals kleur, zijn uiterlijkheden die inwisselbaar zijn en die per ‘individu’ verschillen. Vandaar dat mijn beelden vaak kleurrijk zijn. Behalve als kunstobject zijn ze als blikvanger en als speelobject te gebruiken."

Foto: Wim Roefs