Verhalen bij archeologievondsten | programma 25 mei in DePetrus

3 mei 2024

In oktober vorig jaar gingen meer dan 200 (!) kinderen en volwassenen op zoek naar het unieke verleden van Vught. Dat deden zij onder de vleugels van archeoloog Johan Verspay, met de hulp van verschillende amateur-archeologen. En mét resultaat: er werden mooie vondsten gedaan, van musketkogels tot een ijzeren gesp. Maar wat is het verhaal achter deze vondsten? Kom, kijk en hoor de verhalen tijdens de tentoonstelling op zaterdag 25 mei.

Het woord ‘tentoonstelling’ dekt niet helemaal de lading van wat we op zaterdag 25 mei gaan doen. Er is een interactief programma voor kinderen, met onder meer verhalenvertelster Reinou Vogel. Voor volwassenen is er een lezing over linie 1629. Uiteraard vertelt archeoloog Johan Verspay het verhaal achter de vondsten die tijdens het archeologieweekend zijn gedaan.

Verhalenvertelster en Juniorarcheologie
Verhalenvertelster Reinou Vogel neemt de kinderen mee in verhalen over schilderingen en opgravingen uit 1629. Hoe zou het geweest zijn voor die mensen, wat maakten ze mee? En hoe zou het verhaal verdergaan? Kinderen denken mee en mogen het verhaal met hun eigen fantasie in een tekening afmaken. Met de jeugdwerkgroep van het Vughts Museum mogen de kinderen de vondsten vasthouden, bekijken, opmeten en beschrijven, zoals een echte archeoloog.

Kinder- en volwassenenprogramma
14.30 uur:  opening tentoonstelling door wethouder Vos in de ruimte ‘Open Creatief’
14.45 uur:  kinderprogramma 1 (8-12 jaar) met verhalenvertelster Reinou Vogel (let op: max. 15 kinderen)
14.45 uur:  kinderprogramma 2 (8-12 jaar) stap in de schoenen van een archeoloog (let op: max. 15 kinderen)
14.45 uur:  start lezing over linie 1629, door Henk Smeets
15.30 uur:  pauze met koffie, thee, ranja en iets lekkers
15.45 uur:  kinderprogramma 1 en 2, waarbij de kindergroepen worden omgewisseld
15.45 uur:  start lezing met archeoloog Johan Verspay
16.30 uur:  afsluiting

Praktische info
Datum:  zaterdag 25 mei
Tijd:  14.30 tot 16.30 uur 
Locatie:  DePetrus, Heuvel 2 in Vught, lokaal 1 en 2 en in ruimte ‘Open Creatief’

Meld u nú aan (vol=vol)

Voor kinderen is het aantal plaatsen beperkt: er is ruimte voor 30 kinderen. Wilt u zeker zijn van een plekje? Meld uw kind dan nu aan via Kinderprogramma vondstenexpositie archeologie 1629 (vughtbeweegt.nl). Aanmelden voor de lezingen is niet nodig, geïnteresseerde jeugd en kinderen zijn ook van harte welkom.


Tekst en foto: gemeente Vught