Vught viert 80 jaar vrijheid. Helpt u mee?

27 februari 2024

Eind oktober a.s. is het 80 jaar geleden dat Vught, Helvoirt en Cromvoirt door de geallieerden (Schotten en Engelsen) werden bevrijd van de Duitse bezetters. Daarmee kwam een eind aan een donkere periode uit onze geschiedenis van ruim vierenhalf jaar. Een periode die diepe sporen in het Vughtse landschap en in de Vughtse samenleving heeft achtergelaten. Reden om na te denken hoe we dit wederom met de Vughtse samenleving èn op een eigentijdse wijze kunnen gedenken.

Jaarlijks zijn er op 5 mei, de NaJonale Bevrijdingsdag, landelijke bevrijdingsfestiviteiten. Maar de plaatselijke bevrijding hoort eind oktober te worden gevierd. Misschien niet jaarlijks, maar wel om de vijf jaar. Vijf jaar geleden werd de 75-jarige herdenking nog op een grootse wijze gevierd. Met onder andere een tocht van het station naar het centrum, een massale gezamenlijke maaltijd op de markt en de presentatie van een bevrijdingsrok. Ook deze keer kan er een eigentijds programma worden samengesteld. Een programma waarin ook een verband wordt gelegd met wat we in de afgelopen vijf jaar rond het thema ‘vrijheid’ en ‘bevrijding’ hebben meegemaakt. Denk aan de Coronaperiode, de oorlogen in Oekraïne en Israël en de aanhoudende vluchtelingenstromen. Hoe kunnen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Vught ons helpen om de vraagstukken van vandaag beter te begrijpen en deze in een historische context te plaatsen?

Organisaties en instellingen met ideeën en met uitvoeringscapaciteit worden uitgenodigd om die op 7 maart in te brengen. In verband met de voorbereiding je komst graag van tevoren aanmelden bij y.van.den.berg@vught.nl

Meer informatie is te vinden in onderstaande PDF.