Koffers, een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog’

Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
50 minuten
Genre
Theater, Cultureel erfgoed, Literatuur
Kosten
op aanvraag
AANBIEDER

De verhalenverteller Mieke Aalderink

Telefoon: 073 5324554 / 06 50402386
E-mail: mieke.verhalen@home.nl
Website: www.verteller.com

‘KOFFERS’ is het verhaal van Hanne, een joods meisje in de tweede wereldoorlog, gebaseerd op een ware geschiedenis. Alleen achterblijven in huis als je vader en moeder zijn opgepakt. Zonder ouders op reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Weg van een leven waarin school, vriendinnetjes en zwemmen in de beek tot de vanzelfsprekende dingen van de dag horen. Hanne en haar familie leven een heel gewoon leven. Het is 1938. Totdat telkens weer iemand zijn koffer moet pakken . . .

In de voorstelling wordt het verhaal verteld van Hanne, maar ook het verhaal daarachter. Hoe komt het dat juist het verhaal van Hanne bekend is en niet dat van al die andere joodse kinderen die slachtoffer zijn geworden? Het maakt duidelijk dat, door samen te werken en elkaar verhalen te vertellen, herinneringen bewaard blijven en lessen worden geleerd.

Een verhaal over kinderen in de oorlog, verteld voor kinderen van nu, kan helpen herinneren en begrijpen. Een persoonlijk verhaal spreekt direct aan, betrekt en draagt bij aan een beter begrip, een voorstelling van wat de oorlog betekend heeft in het leven van een kind.

Een verhaal over een leeftijdsgenootje kan een uitgangspunt zijn om meer uitleg te geven over deze donkere periode in de geschiedenis.

De thema’s die in het verhaal aan de orde komen, zijn actueel. Wat is er nu in het nieuws? Hoe gaan leerlingen met elkaar om? Hoe vinden nieuwe leerlingen een plek in de groep? 

De voorstelling

Liedje, verhaal, herinnering, spel wisselen elkaar af en nemen de leerlingen mee in het leven van Hanne. De vertelling zet aan tot het stellen van vragen, motiveert om op zoek te gaan naar meer informatie, laat meeleven en stimuleert tot het ontdekken en vormen van eigen gedachten. Leerlingen komen tot een gesprek.

Met verhalen uit de jeugdliteratuur, geschiedenis en de magische wereld van het sprookje, heeft Mieke voor elke leeftijd en elk niveau een groot aantal boeiende vertellingen paraat. Creatief werken met verhalen en vertellen is te gebruiken bij alle vakken van het curriculum.