Leren vertellen – Verhalen in de klas

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, (V)SO
Tijdsinvestering
60 min. of meer
Genre
Theater, Literatuur
Kosten
op aanvraag afhankelijk van duur
AANBIEDER

De verhalenverteller Mieke Aalderink

Telefoon: 06 50402386
E-mail: mieke.verhalen@home.nl
Website: www.verteller.com

Verhalenverteller Mieke Aalderink leidt leerling en leerkracht rond in de inspirerende en wonderlijke wereld van het verhaal.

Verhalen prikkelen de verbeeldingskracht. Door er naar te luisteren, maar zeker ook door zelf te vertellen. Kinderen zijn geboren vertellers, hun creativiteit is groot en ze laten zich graag uitdagen tot het vertellen van een verhaal. Aan de hand van kleurige kaarten, diverse voorwerpen, een liedje, een spel of oefenvorm gaan de leerlingen aan de slag met een eigen fantasie.

De volgorde in het verhaal oefenen ze met vertelkaarten of een storyboard.

Ze ontdekken dat een verhaal meer is dan een hoeveelheid woorden en zinnen. Het is verrassend hoe snel ze in staat zijn een leuk verhaal te vertellen.

Werken aan verhalen is ongemerkt ook werken aan taal, woordenschat, spreken, luisteren en leren.

Er zijn vertellessen voor alle groepen van de basisschool. Ze kunnen variëren van één enkele workshop tot een reeks lessen waarin het maken en vertellen van verhalen stapsgewijs wordt uitgebouwd.

Mieke werkte in de bibliotheek als specialist jeugd toen ze het verhalen vertellen heeft ontdekt. Van leesbevordering en literatuureducatie naar vertelvoorstellingen en vertellessen was een logische stap.  Bijzonder was het, te ontdekken, hoe vertelde verhalen kinderen aanspreken en hoe graag ze zelf vertellen. Veel verschillende professionele verhalenvertellers hebben mij onderwezen in de kunst en kunde van het vertellen in workshops en masterclasses. Ik volgde lessen aan de Vertelacademie en heb twee 3-jarige vertelopleidingen aan de Podiumacademie in Lier met succes afgesloten. Het is een mooie uitdaging en een groot plezier om kinderen de tools aan te reiken voor een eigen vertelling.

De verhalenverteller begint elke les met een kort verhaal. De vertellessen kunnen desgewenst aansluiten bij elk thema in de klas.

Welkom op www.verteller.com voor workshops en meer.