Vertellessen

Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, (V)SO
Tijdsinvestering
in overleg
Genre
Literatuur
Kosten
op aanvraag
AANBIEDER
vertelvogel, Reinou Vogel

De Vertelvogel

Reinou Vogel
Tel. 0615967122
reinou@vertelvogel.nl
Vertelvogel.nl

Geweldig wat kinderen kunnen bedenken als hun verbeeldingskracht wordt aangesproken! Bij de vertelprojecten worden kinderen in verschillende lessen, met allerlei spellen, werkvormen en verhalen gestimuleerd om zelf een verhaal te vertellen en/of zelf verhalen te verzinnen. Het vertellen van deze verhalen wordt bv ondersteund door zelf gemaakte storyboards. Beelden en mondelinge verhalen zijn het uitgangspunt. Sporadisch wordt gebruik gemaakt van geschreven tekst. De opbouw van een verhaal en de tools van de verteller komen hierbij uitgebreid aan de orde.

Reinou Vogel is verhalenverteller, groepsleerkracht en vakleerkracht muziek. Als kind al bedacht, speelde, schreef, vertelde en zong ze eigen verhalen en liedjes. Zo’n 10 jaar geleden sloot Reinou de leerroute vertellen met en voor kinderen op de Vertelacademie te Utrecht af met het “Canon vertelproject” op 5 bassischolen. Een project waarbij kinderen levende geschiedenisverhalen hoorden en ook zelf leerden vertellen.

Ondertussen heeft Reinou op vele scholen verhalen verteld, vertellessen en vertelprojecten opgezet en uitgevoerd. Een daarvan was het 3 jarige project:“Het Vertelmuseum”. Dit project was een samenwerking van Vlaamse vertelster Mia Verbeelen, Reinou Vogel, Cultuurcentrum Zinder en het Flipje Tielmuseum. Kinderen van veel scholen in Tiel verzonnen naar aanleiding van voorwerpen eigen verhalen en vertelden ze aan ouders en elkaar tijdens een tentoonstelling in de klas.

Voor groepen 7-8 is een Vertelproject mogelijk rondom de WOII (eventueel te koppelen aan het project van het Mubo 'Boxtel in oorlogsjaren').
Ben je op zoek naar een ander project op maat? Reinou denkt graag met je mee.

Steeds vaker combineert Reinou vertellen en muziek.

Iedere keer opnieuw valt het op hoeveel plezier kinderen hebben en vanzelfsprekend leren als hun verbeeldingskracht wordt aangesproken. Er ontstaat een sfeer van saamhorigheid en betrokkenheid in een groep als er verhalen gemaakt en verteld worden. Zonder dat dit wordt uitgesproken ben je bezig met woordenschat, begrijpend luisteren, fantasie en verbeeldingskracht, sociaal emotionele vorming, kennisoverdracht en nog veel meer. In een verhaal valt van alles te beleven. Je bent even ergens anders, iemand anders, leeft in een andere tijd of werkelijkheid. Verhalen stimuleren kinderen om nieuwsgierige mensen te blijven, die in deze steeds veranderende wereld willen blijven leren en ontdekken.

Reinou is aangesloten bij stichting Schoolverteller: www.schoolverteller.nl