Workshops Vertellen

Doelgroep
Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, VO, (V)SO
Tijdsinvestering
3 gastlessen en zelf aan de slag in de klas
Genre
Theater, Literatuur
Kosten
€ 60,- per lesuur
AANBIEDER

Adrie Gloudemans

Verteltheater WatverteljeMenu

www.watverteljemenu.nl

a.gloudemans@home.nl

tel. 0735218511

Mob. 0624520465

Er is om ons heen veel aandacht voor het (voor)lezen, maar veel minder voor het vertellen vanuit eigen verbeeldingskracht. Verhalenverteller en theatermaker Adrie Gloudemans geeft in uw klas drie gastlessen over vertellen en mondelinge taalvaardigheid. Hij laat de kinderen en de leerkracht ontdekken dat we allemaal verhalenvertellers zijn.

Het traject ‘Vertellen in de klas’ is in principe geschikt voor kinderen vanaf groep 5. Er is een redelijk leesniveau nodig want de kinderen gaan aan de slag met het lezen van eenvoudige volksverhalen. Ze leren hoe ze die zelf kunnen gaan vertellen zonder tekst van buiten te leren. Per groep zijn 3 gastlessen nodig met steeds één of twee weken ertussen. In die tussenliggende periode gaan ze zelf aan de slag. (Zie de volledige beschrijving van het traject in de pdf op deze pagina).

De gastlessen

In de eerste gastles vertelt Adrie een kort verhaal en gaat daarna met de kinderen in gesprek. Hij maakt de kinderen enthousiast, legt ze uit en laat ze zien hoe ze zelf een verhaal kunnen (na) vertellen. Na afloop laat hij een flink aantal (eenvoudige) volksverhalen achter waarmee de kinderen aan de slag kunnen.

Gastles 2: Vertellen: In deze gastles praat Adrie met de kinderen over hun ervaringen met het lezen en het maken van hun storyboard en hij zet met hen de eerste stappen voor de volgende fase: het vertellen zelf.

Gastles 3: Vertellen voor publiek: In deze gastles ontdekken we hoe het is om voor een publiek te staan. Daar sta je dan. Ben je zenuwachtig? Heb je er zin in? Gaat het toch net even anders dan je had verwacht? Gebeuren er dingen die je niet gepland of verwacht had? Hoe ga je daar mee om? Hoe wordt je een natuurlijke verteller en niet iemand die een kunstje staat te doen.