Zelf verf maken

Doelgroep
Groep 1-2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Tijdsinvestering
45, 60, 75 of 90 minuten (of een dagproject)
Genre
Beeldend
Kosten
Op aanvraag
AANBIEDER
Grote Broer

Grote Broer Kunsteducatie

Tel.038 – 203 10 14

info@grotebroer.com

www.grotebroer.nl

Verf wordt gebruikt om mee te schilderen. Maar wat is verf eigenlijk precies? En hoe maken ze verf? Kan je misschien ook zelf verf maken? Ja, dat kan! De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met simpele ingrediƫnten om zo hun eigen verf te maken. Nadat de verf gemaakt is gaan ze als echte kunstenaars een schilderij maken. Een ambachtelijke workshop met verrassende eindresultaten! Wie wordt de nieuwe Picasso in jullie klas?

De workshop start met een stukje kunstgeschiedenis en een kunstzinnige reis door de tijd. De leerlingen ontdekken hoe bijvoorbeeld kunstenaar Rembrandt zijn verf maakte. Er was in die tijd natuurlijk nog geen hobbywinkel met verfpotten, dus hoe gingen schilders destijds te werk? Nadat ze hierover gepraat hebben gaan de leerlingen zelf aan de slag om verf te maken. Ze gebruiken natuurlijke pigmenten en eidooiers om de verf te maken. Zo ontdekken ze dat je heel veel kunt met spullen die je gewoon in huis hebt.  

Nadat de leerlingen hun kleuren hebben gemaakt gaan ze hiermee experimenteren als echte kunstenaars. Kan er met de verf geschilderd worden? Misschien wel een regenboog met alle kleuren? Alle leerlingen maken een schilderijtje en aan het eind van de les bekijken ze elkaars kunstwerken. Ze reflecteren op het proces en hun schilderijen. Zelf verf maken is een laagdrempelige vorm van maakonderwijs en daarom geschikt voor alle doelgroepen.